Rente naar laagste punt in 13 jaar

De tienjaarsrente in Europa heeft vanochtend het laagste punt in dertien jaar bereikt. Het rendement op een Nederlandse tienjarige staatslening belandde vanochtend op 3,65 procent. Daarmee duikt de marktrente onder het niveau van januari 1999 toen het in de nasleep van de Azië-crisis op 3,72 procent uitkwam.

De snel dalende rente hangt samen met de lage inflatieverwachtingen en de almaar dalende dollar. De euro bereikte vanochtend de hoogste koers in zijn bestaan tegenover de dollar. In Tokio bereikte de Europese munt even een niveau van 1,1914 dollar per euro. Dat is boven de piek die de euro bereikte op zijn eerste handelsdag, 4 januari 1999. Destijds begon de munt de handel op 1,1747 dollar en steeg diezelfde dag tot 1,1875 dollar.

Ook tegenover de Japanse yen steeg de euro naar een hoogtepunt. Een eenduidige reden voor de eurostijging was er vanmorgen niet. Handelaren hielden vast aan eerdere verklaringen: de hogere rente op euro's van 2,5 procent ten opzichte van het Amerikaanse rentetarief van 1,25 procent, en het wantrouwen in de dollarpolitiek van de VS.