Luchtverkeer Frankrijk plat door staking

Europese luchtvaartmaatschappijen als KLM en British Airways hebben vandaag vrijwel al hun vluchten van en naar Frankrijk geschrapt wegens een staking onder de Franse verkeersleiders.

De staking van de verkeersleiders is gericht tegen het plan van de regering-Raffarin om het Franse staatspensioenstelsel te hervormen. Afgelopen zondag gingen in verscheidene Franse steden opnieuw duizenden ambtenaren, onder wie veel onderwijzers, de straat op om tegen het hervormingsplan te demonstreren.

Het is de al de derde keer dit jaar dat het vliegverkeer in Frankrijk plat ligt. Air France heeft 65 procent van al zijn vluchten geschrapt. Reizigers zouden hun geld terugkrijgen of desgewenst worden omgeleid. Alleen de intercontinentale vluchten gaan nog door.

De Franse regering wil met haar pensioenplan een eind maken aan de bevoordeling van het staatspensioen voor werknemers in de publieke sector boven het pensioen dat werknemers in de marktsector krijgen ten einde de pensioenen in de reusachtige publieke sector betaalbaar te houden. Daartoe moeten de Franse ambtenaren een paar jaar langer werken, en dat willen zij niet. Wegens de vergrijzing dreigt het pensioenstelsel voor de publieke sector uit zijn voegen te barsten.

Morgen zou het Franse kabinet het pensioenplan definitief goedkeuren, waarna over enkele weken het Franse parlement zich erover kan uitspreken. Eind juni zou de hervorming dan wet moeten zijn.

Ongeveer 80 procent van alle vluchten van en naar Frankrijk is vandaag geschrapt. De staking begon vanmorgen om zes uur en zou tot vanavond 11 uur duren. Ook onderwijzers zijn vandaag weer in staking gegaan.

Eenderde van de vuilnisophalers gaat vandaag in Parijs de tweede stakingsdag in. Zij eisen gewoon meer loon. Naar verluidt zou hun actie weinig hinder voor de Parijzenaars opleveren.

Nieuwe stakingen tegen het pensioenplan van de regering zijn door de vakbonden aangekondigd. Zo zou, net als vorige week, op 3 juni het trein- en metroverkeer weer worden getroffen.

De vakbonden zijn niet eensgezind: de op een na grootste Franse vakbond heeft het pensioenplan van de regering inmiddels aanvaard.