Komiek Bob Hope wordt honderd jaar

Het plein op de kruising van Hollywood Boulevard en Vine Street in Los Angeles krijgt donderdag de naam Bob Hope Square, ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de Amerikaanse komiek. Vorige maand werd Hope in zijn woonplaats al uitgeroepen tot Citizen of the Century – een nieuwe onderscheiding voor de man, die allang alle bestaande Amerikaanse onderscheidingen in ontvangst heeft genomen. De titel werd aangebracht op een bronzen plaquette naast de vier sterren die zijn naam dragen op de Hollywood Walk of Fame.

Namens het Britse parlement krijgt Bob Hope donderdag een gelukstelegram. Hij werd op 29 mei 1903 geboren in de Londense gemeente Eltham, waar hij erevoorzitter is van het plaatselijk theater dat naar hem is genoemd. Ook van president Bush worden gelukswensen verwacht. Zelf verschijnt Hope niet meer in het openbaar, sinds hij enkele jaren geleden door een zware longontsteking werd getroffen. Zijn gezondheid wordt omschreven als ,,zwak maar stabiel''. Hij hoopt zijn verjaardag thuis te vieren, op zijn landgoed met golfbaan in Toluca Lake, Californië, kijkend naar de vele programma's die de televisie die dag aan hem wijdt. Volgens zijn vrouw Dolores, met wie hij sinds 1934 is getrouwd, is er een taart met honderd kaarsen besteld, ,,plus een brandweerman met een brandblusser.''

Ook in een groot aantal andere Amerikaanse steden wordt de honderdjarige Hope geëerd, met tentoonstellingen, filmfestivals en naar hem genoemde straten. Op CNN presenteert Larry King donderdag een interview met Dolores en hun kinderen en kleinkinderen. Een BBC-documentaire volgt zaterdag (BBC1, 23.25u).