`Kogels in toilet, rechter bedreigd'

De Raad voor de Rechtspraak inventariseerde geweldsincidenten in en om gerechtsgebouwen. Hieronder een bloemlezing uit de incidenten van het afgelopen jaar, aangevuld met gebeurtenissen die de jaren daarvoor de interne nieuwsbrief voor de rechterlijke organisatie Novum haalden. Ze tonen aan dat al eerder vastgesteld kon worden dat gerechtsgebouwen geen garantie op veiligheid hebben.

In 2003: Kogels gevonden in toilet; rechter bedreigd; huis van een medewerker die naast een rechter woont is met eieren besmeurd; bij een steekproef zijn twee scheermesjes gevonden bij met HIV besmette gedetineerde die voor de zitting was binnengebracht. Twee bommeldingen aan een rechtbank; arrestatie van een bezoeker die in zittingszaal wapens bij zich droeg. Minister Donner van Justitie krijgt in maart een brief waarin rechtbanken worden bedreigd. Na onderzoek blijkt er geen reden te zijn voor extra beveiliging van de gerechtsgebouwen.

In 2002: Dossiers gestolen uit de auto van een rechter, bommelding rechtbank, bedreiging dat auto's op parkeerterrein van het gerechtsgebouw bekrast zou worden, bombrieven met afzender, inbraak in gerechtsgebouw, twee dossiers verdwijnen uit een zittingszaal in een kantongerecht.

In Assen stort een grote groep nabestaanden van een 34-jarige Turkse man zich op de vader van de vrouwelijke verdachte. Tien politiemensen, die een buffer vormen tussen de twee kampen, kunnen tegen de overmacht niets uitrichten. In Den Haag vallen nabestaanden van een 22-jarige vermoorde Marokkaan in de zittingszaal de twee verdachten aan. In korte tijd raken ruim twintig mensen slaags. Ook beveiligingsmensen krijgen klappen, een advocaat wordt bedreigd.

In 2001: Een van de nabestaanden van twee vermoorde mannen gooit tijdens de zitting een steen naar de verdachte. De steen is ondanks allerlei veiligheidsmaatregelen – tien politiemensen, een detectiepoortje en fouillering – naar binnen gesmokkeld. In Groningen gaan bij een echtscheidingsszaak een man en de nieuwe vriend van zijn ex-vrouw met elkaar op de vuist. De parketpolitie is er snel maar dan ligt een van de mannen al in een grote plas bloed. In Dordrecht moeten rechters en officier van justitie de rechtszaal onder politiebegeleiding verlaten nadat een verdachte in een zedenzaak een volgens de familie van het slachtoffer te lage straf heeft gekregen, en een schermutseling ontstaat.