Kat uit de zak

Ooit een leuk tweedehandskarretje voor 10.000 euro op de kop getikt? Nieuwe banden, altijd binnen gestaan, van een oud vrouwtje geweest, maar vanwege financiële nood toch een paar maanden later aan dezelfde garage voor 2.000 euro terugverkocht?

Dan weet u hoe de (voormalige) aandeelhouders van Numico zich voelen. Eerder deze maand trok Bill Watts zich als commissaris bij het voedingsbedrijf terug. De voormalige baas van Numico-dochter GNC wil zijn oude liefde dolgraag terugkopen: voor de vitaminedochter werd in 1999 2,3 miljard euro betaald. De grootste optimist waardeert het bedrijf nu op 600 miljoen euro.

Bij Vivendi draait Edgar Bronfman zich warm voor een terugkoop van de activiteiten van het Canadese Seagram. Als tweede man was Bronfman sinds 2000 een drijvende kracht achter de expansie van het Franse amusementsbedrijf. Een raamplaatsje aan de rand van de afgrond voor Vivendi was het gevolg.

In het huidige beursklimaat blijken de insiders tot de meest kooplustigen te behoren. Dik Wessels koopt het bouwbedrijf Volker Wessels terug, de Muppets zijn terug in bezit van de erven Henson. Verkoop van de poppen leverde 680 miljoen dollar op, de terugkoop kostte slechts 89 miljoen.

De grootste kater dreigt voor de voormalige aandeelhouders van Baan en voor diens huidige eigenaar Invensys. De Amerikaanse participatiemaatschappij General Atlantic verdiende ooit bijna 1 miljard euro aan de opkomst van de automatiseerder. Toen de ballon knapte, bleek General Atlantic de meeste aandelen inmiddels voor een mooie prijs te hebben verkocht.

Wellicht aan bank en verzekeraar ING die een paar maanden voor de val van Baan een belang van meer dan 5 procent vergaard had en daar honderden miljoenen op verloor. Ooit was Baan bijna 10 miljard euro waard. Nu meldt General Atlantic zich doodleuk met een bod van minder dan 120 miljoen bij het in problemen verkerende Invensys. Wellicht onder aanvoering van Tom Tinsley, voormalig directeur bij Baan en nu partner bij de participatiemaatschappij.

De Amerikanen belegden niet alleen slim, zij speelden ook een belangrijke rol in de raad van commissarissen van Baan. De boekhoudkundige trucs vonden destijds plaats onder het toeziend oog van de Amerikaanse beleggers.

In de Verenigde Staten lopen nog tal van rechtszaken tegen General Atlantic Partners naar aanleiding van hun (lucratieve) rol bij het Nederlandse automatiseringsbedrijf. Maar dat is geen reden om bij het huidige Baan geen rol van betekenis te gaan spelen.

Van schaamte is niemand ooit rijk geworden. Van een goede timing wel.