Jopie Jonkers Groep

Het aantal bespelers van de enkelpedaalsharp is in Nederland te tellen op de vingers van twee handen. Jopie Jonkers speelde tot voor kort een nog zeldzamer instrument – de Paraguyaanse harp – die goed paste bij de traditionals uit Argentinië, Venezuela, Cuba en Frankrijk die haar repertoire uitmaken. Op Moriré en Buenos Aires heeft Jonkers zich geheel geworpen op het land van de tango. En dat doet ze met de haar typerende onderkoelde passie. In bijzonder open arrangementen en met een mengeling van levenslust en melancholische berusting wekt ze werk van onder andere Piazolla, Castillo en Torrealba tot leven.

Jonkers zingt de teksten met een stem die in helderheid niet onderdoet voor haar tinkelende instrument. Haar vaste begeleider Koen de Cauter voegt op goed gekozen plekken een gitaarloopje toe of een venijnig akkoordje; het is jammer dat zijn instrument in de geluidsmix soms wat rammelend klinkt. Bas en drums komen er enkel aan te pas wanneer dat hoogstnoodzakelijk is. Verdere begeleiding van accordeon, piano en strijkers is even minimaal. Dat houdt dit Zuid-Amerikaanse pareltje vrij van pathos en zo blijft de presentatie puur als bergkristal.

Jopie Jonkers Groep: Moriré en Buenos Aires (Munich Records, BMCD392)