`Ik wil weten wat roem met mensen doet'

Theodor Holman schreef het scenario voor `Interview' in acht dagen. Theo van Gogh filmde nog sneller. Katja Schuurman speelt de hoofdrol.

Journalist, schrijver, presentator Theodor Holman (Amsterdam, 1953) schreef het scenario voor Interview, de nieuwe film van Theo van Gogh. De hoofdrollen worden gespeeld door Pierre Bokma, gelauwerd toneelacteur, en Katja Schuurman, de `populairste actrice van Nederland'. Schuurman speelt min of meer zichzelf, Bokma is de journalist die haar met tegenzin komt interviewen. Dat interview loopt behoorlijk uit de hand. Interviewer en geïnterviewde drinken, dansen, snuiven, beledigen, kussen en filmen elkaar. Beiden lijken pijnlijke ontboezemingen te doen die voor hun carrière schadelijk kunnen zijn. Maar wie bedriegt wie het beste? De lowbudget film werd in vijf dagen met digitale camera's opgenomen in het appartement van Schuurman. Holman deed drie dagen langer over het scenario.

Waarom wilde u een film maken over Katja Schuurman?

,,Het idee is van Hans Teeuwen. Theo van Gogh was meteen enthousiast. Hij wilde een clash tussen hoge en lage cultuur, tussen een soapie en een academisch gevormd acteur, die beide nog niet goed in een film te zien waren geweest.''

Vindt u Katja Schuurman een goede actrice?

,,In een soap kun je niet zien of iemand een goede actrice is. In Oesters van Nam Kee zag ik dat Katja wel wat kon. In die film zit een scène waarin Katja moet zeggen dat ze iedere man kan verleiden met haar ogen. De regisseur filmt vervolgens Katja, die raar me haar ogen wiebelt. Hij had de reactie van haar tegenspeler moeten filmen. Niemand kan zomaar iemand verleiden, laat staan een heel bioscooppubliek. Toch zag ik door die scène dat Katja een heel palet aan mogelijkheden heeft. Ik zag waanzin en tragiek. En ze is echt heel beroemd. Ik heb haar een keer geïnterviewd en daarna gingen we iets drinken. Ze werd voortdurend lastig werd gevallen. Kinderen wilden met haar op de foto, meisjes wilden haar handtekening, mannen maakten vervelende opmerkingen. Ik ben wel geïnteresseerd in wat roem met mensen doet.''

Katja spreekt in de film met een journalist van een `kwaliteitskrant'.

,,Ik had iemand nodig van een zeker niveau die snel duidelijk kon maken dat hij op haar neerkeek en toch niet om haar kwaliteit heen kon.''

De journalist zou in de film liever Balkenende interviewen. Pierre Peters is meer in politiek geïnteresseerd dan in hoge of lage cultuur.

,,Ik heb erg gelachen tijdens het schrijven van de scène waarin de journalist bij Katja thuis op het journaal het kabinet ziet vallen en Katja zegt: `zet hem eens op RTL4'. Daar is zij dan in een soap te zien. Een ster heeft veel meer invloed dan een journalist. De echte Katja Schuurman staat te boek als een slechte actrice maar er kijken wel negen miljoen mensen naar haar.''

Is `Interview' hoge of lage cultuur?

,,Die vraag kan ik lekker niet beantwoorden. Het is een trage, moralistische film maar het gaat wel vaak over de borsten van Katja. Interview is een commentaar op de journalistiek en op de filmwereld, ook in onze manier van werken. Deze film heeft maar een ton gekost. Ik zou er zo met Theo wel drie per jaar willen maken.''

Is Pierre Peters ook op een bestaand persoon gebaseerd?

,,Ik heb me laten inspireren door Raymond van den Boogaard van NRC Handelsblad, die de oorlog in Joegoslavië verslagen heeft, daarna op de kunstredactie werkte en nu op de politieke redactie zit. Een fantastisch journalist.''

Vindt u Pierre Peters een goed journalist?

,,Ja. Elke keer dat ik de film zie, krijg ik meer sympathie voor hem.''

Erg aardig is hij niet. Hij belazert Katja.

,,Net als alle films van Theo gaat Interview over mensen die bedriegen en bedrogen worden. Peters is een serieus journalist. Hij voelt zich door deze opdracht vernederd maar hij wil toch het allerbeste verhaal over Katja. Je moet vervelende dingen doen om een primeur te krijgen.

`Interview' is vanaf donderdag te zien in 8 bioscopen.

Bij uitgeverij Mets & Schilt verschijnt binnenkort een op het scenario gebaseerde novelle.