`Iedereen aids-medicijnen'

In Botswana is 40 procent van de bevolking met hiv besmet. Als er geen medicijnen komen voor die mensen zijn ze over tien jaar dood. Aids in Afrika doodt volwassenen in de bloei van hun leven. Als die mensen geen aids-medicijnen krijgen, zegt een aids-bestrijder, ,,dan houd je een land vol wezen over, zonder leraren, zonder overheid, zonder politie. Botswana wordt een land waar alleen nog kinderen leven. Die zitten dan bovenop de diamantmijnen, waarschijnlijk met een geweer in hand.' Dat betekent dus oorlog.

Er zijn in Afrika meer landen als Botswana. Professor Joep Lange, Nederlands aids-behandelaar van het eerste uur, vindt dat er geen enkel excuus meer is om patiënten in de arme landen aids-medicijnen te onthouden. Regisseur Adelheijd Kapteijn volgde hem tijdens een conferentie en een reis naar een voorbeeldproject op Haïti.

Lange is voorzitter van PharmAccess International, een organisatie die wereldwijde verstrekking van medicijnen voor aids-patiënten nastreeft. De medicijnen zijn er. Alleen zijn ze duur, ontbreekt een medische infrastructuur, is er veel te weinig medisch personeel om patiënten te begeleiden en te controleren, en als patiënten de middelen niet trouw slikken, ontstaan virusstammen die resistent zijn tegen het aids-veroorzakend virus hiv. Lange veegt de bezwaren van tafel: ,,Het is racisme om mensen om die redenen medicijnen te onthouden. Onze patiënten in Nederland slikken hun medicijnen ook niet trouw en ontwikkelen ook resistente stammen.'

Lange strijdt tegen de politieke lijn die propageert om met goede volksgezondheid te beginnen: hospitaaltjes, schoon water, voldoende gezond eten. Als je dat aanpakt, volgen de aids-medicijnen vanzelf. Lange kiest voor de pragmatische aanpak. Als je een infrastructuur voor aids opzet, volgt de rest vanzelf, denkt Lange. Op reis naar Haïti ziet hij hoe ook bij een wrakke gezondheidszorg de handvol pillen die een aids-patiënt dagelijks moet slikken in het lichaam komt. De kliniek op HaÏti heeft vrijwilligers die dagelijks de aids-patiënten bezoeken en hen de pillen laten slikken. Lange: ,,Overal waar ik in Afrika kom kan ik een gekoelde Cola en koud bier krijgen. Ik begrijp niet waarom dat met medicijnen niet lukt.'

Factor: Alle remmers los, IKON, Ned.1, 23.20-23.43u.