IAEA onderzoekt diefstal nucleair materiaal in Irak

Inspecteurs van het Internationaal Atoom Energie Agentschap gaan deze week terug naar Irak om de plundering van de grootste nucleaire installatie te onderzoeken. Het betreft het Tuwaitha-complex, ten zuidoosten van Bagdad, waar radioactief materiaal zou zijn gestolen na de val van het regime.

Het IAEA heeft toestemming van de VS. De inspectie gebeurt in het kader van het nonproliferatieverdrag. De inspecteurs zullen volgens een woordvoerder ,,bepalen wat er weg is, en wat het zal vergen om het materiaal terug te vinden en het uiteindelijk opnieuw bijeen te brengen, te verzegelen en de veiligheid ervan te waarborgen''.

De VS laten nog steeds geen VN-wapeninspecteurs toe in Irak. De IAEA-inspecteurs verlieten Irak samen met de VN-inspecteurs kort voor de oorlog. Toen waren er op het Tuwaitha-complex zo'n 2.000 kilo laag-verrijkt uranium opgeslagen en duizenden kilo's natuurlijk uranium. Op een nabijgelegen opslaglocatie lagen nog honderden andere radiologische middelen, die gebruikt zouden kunnen worden voor een `vuile bom'.

Amerikaanse soldaten hebben gisteren bij Kirkuk in Noord-Irak een truck aangehouden met 999 goudstaven ter waarde van 100 miljoen dollar. Vorige week vonden Amerikaanse soldaten 2.000 goudstaven ter waarde van 500 miljoen dollar.

Twee Amerikaanse soldaten kwamen vanochtend om het leven toen in de Iraakse stad Fallujah een `vijandige macht' hen aanviel met raketgranaten, aldus een woordvoerder. Negen Amerikaanse soldaten raakten gewond. Toen de Amerikaanse soldaten terugvuurden, werden twee aanvallers gedood en zes gevangen genomen. Gisteren kwam een Amerikaanse soldaat om het leven bij een aanval op zijn konvooi bij Hadithah, dat door Irakezen werd beschoten. In Bagdad raakten gisteren vier Amerikaanse soldaten gewond toen een explosie hun voertuig verwoestte.

IRAAKSE VROUWEN: pagina 5