Groei in biotech ondanks recessie

Ondanks de slechte economische situatie zijn vorig jaar in Nederland 17 biotechnologiebedrijven opgericht. Daarmee komt het totaal aantal nieuwe biotech-bedrijven sinds 2000 op 61. Dat blijkt uit het gisteren verschenen rapport `Growth against the tide' dat is opgesteld door Biopartner. Deze organisatie is in 2000 opgericht door toenmalig minister Jorritsma van Economische Zaken om in vijf jaar tijd 75 biotech-bedrijven te helpen oprichten. Biopartner kreeg daarvoor een subsidie van 45 miljoen euro.

Directeur W. Mosmuller van Biopartner Network spreekt van ,,een goeie ontwikkeling''. Volgens Mosmuller begint Nederland zich internationaal weer op de kaart te zetten. ,,We groeien gestaag. We doseren het geld, en pompen het niet allemaal in een keer in deze sector, zoals bijvoorbeeld Duitsland heeft gedaan.''

In totaal zijn er nu volgens de telling van Biopartner 126 biotech-bedrijven in Nederland. Hun omzet groeide vorig jaar met 30 procent naar 155 miljoen euro. Het aantal arbeidsplaatsen steeg met 14 procent naar circa 2.000 mensen.

Volgens een andere telling, van consultantbureau Ernst & Young, telt Nederland slechts 85 biotech-bedrijven. ,,Maar zij tellen de kleine bedrijven met minder dan vijf mensen niet mee'', aldus Mosmuller.

Van de 17 vorig jaar opgerichte bedrijven zijn er acht een spin-off van een universiteit. Vier splitsten zich af van een groter bedrijf, en vijf werden als onafhankelijke bedrijven opgericht. De meeste nieuwkomers verschenen in Leiden en Rotterdam. En de meeste richten zich op de humane gezondheid. Ze ontwikkelen diagnostica, medicijnen of voeding die de gezondheid van de mens moeten verbeteren. Op het gebied van landbouw en milieu zijn weinig tot geen nieuwkomers. Mosmuller noemt dat opvallend, omdat Nederland op het gebied van landbouw van oudsher sterk is. ,,Maar in de humane gezondheid worden de grootste winsten verwacht. Dus daar gaat ook het meeste risicokapitaal naartoe'', zegt hij.

De nieuwkomers haalden zes miljoen euro aan kapitaal op, waarvan bijna 40 procent afkomstig is via subsidies. De beschikbare hoeveelheid risicokapitaal is de afgelopen jaren teruggelopen. Mosmuller: ,,Investeerders hebben veel geld verloren door de val van de beurzen. Ze zijn nu voorzichtig.'' Toch is er in Nederland nog steeds risicokapitaal te vinden, zegt Mosmuller. In tegenstelling tot menig ander land.