Downsyndroom

Beatrijs Ritsema schrijft in haar column `Down goed voor u' (NRC Handelsblad, 14 mei), over de wenselijkheid dat alle zwangere vrouwen de gelegenheid krijgen hun foetus te laten screenen op het Downsyndroom, omdat dat goed is voor toekomstige ouders en voor de belastingbetaler. Het betekent besparing in de gezondheidszorg.

Een week eerder brachten de media het nieuws dat een filiaalhouder van Albert Heijn in Amersfoort aan een 29-jarige man met datzelfde syndroom een vaste aanstelling had gegeven, omdat `het onfatsoenlijk zou zijn als hij hem niet als volwaardige werknemer zou betalen'. De man bewijst dat hij, ook met zijn handicap, in het particuliere bedrijfsleven goed genoeg functioneert om een vaste aanstelling te krijgen.

Een groeiend aantal hoger functionerende volwassenen met het Downsyndroom neemt deel aan de `gewone' mensenwereld. Deze ups onder de Downs lezen de krant en volgen het nieuws op de televisie. Ze lezen en horen daar ook wat anderen van hun bestaan vinden.

Hun aantal zal door de integratiebevorderende wetgeving in het onderwijs (het rugzakje) snel toenemen. Hoogste tijd daarom om de vraag te stellen of het wel kan dat iemand uit de ene bevolkingsgroep publiekelijk aan de orde stelt `dat de straat van de andere groep gezuiverd zou kunnen zijn'.