Dollar houdt huis op het Damrak

De voortdurende stijging van de koers van de euro tegenover de dollar klonk ook vanmorgen door op de beurs in Amsterdam. De euro piekte vanmorgen vroeg in Tokio op 1,1914 dollar per euro, en bleef vanmorgen hangen op een waarde van tegen de 1,19 dollar. Dat was slecht nieuws voor de dollargevoelige AEX-index, die dan ook flink naar beneden moest.

Tegen het middaguur stond de index op 265,77 punten, een verlies van 4,41 punten ofwel 1,6 procent. Ook elders in Europa was de stemming slecht, maar vaak wel wat beter dan in Amsterdam. Londen verloor 0,9 procent, Frankfurt 1,3 procent en Parijs 1,6 procent.

Fortis maakte de stemming op het Damrak er niet beter op. Uit de cijfers over het eerste kwartaal van de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar bleek een verlies van 1,21 miljard euro op aandelen. Fortis werd op de beurs 3 procent goedkoper. In het kielzog van Fortis gaven ook de andere financiële waarden terrein prijs. Aegon, ING en ABN Amro verloren respectievelijk 0,3 procent, 1,5 procent en 1,7 procent.

Ahold was een van de belangrijkste dalers van de AEX-index, met een verlies van 3,3 procent. Het concern maakte gisteren gewag van boekhoudkundige onregelmatigheden bij de Amerikaanse dochter Tops.

Ook op de andere Europese beurzen werkten de cijfers van Fortis door. In Parijs stonden verzekeraar Assurances Générales de France en de bank Sociéte Générale 2,3 procent in de min. In Frankfurt moest herverzekeraar Münchener Rück genoegen nemen met een verlies van 3,4 procent.

In Londen wist telecomconcern Vodafone met zijn jaarcijfers niet al te veel indruk te maken op de beleggers. Het verlies was weliswaar minder dan in het voorgaande boekjaar, maar de omzet voldeed niet aan de verwachtingen. Het concern verloor 2,4 procent.

De effectenbeurs in Tokio sloot vanmorgen met verlies. De jaarcijfers van enkele grote banken werden niet al te best ontvangen. Daarnaast zijn beleggers bezorgd over de Japanse export.

De Nikkei-index sloot op 8120,24 punten, een daling van 107,08 punten (1,3 procent) ten opzichte van gisteren.

Ook op de andere beurzen in Azië was de stemming niet positief. Seoul en Sydney verloren 0,5 procent. In Hongkong sloot de Hang Seng-index 0,8 procent lager.