Breda begint tweejaarlijks fotofestival

Breda krijgt een internationale beurs voor foto's en fotoboeken. De beurs maakt deel uit van Breda Photo 2003, een ambitieus fotofestival dat van 20 september tot en met 19 oktober wordt gehouden.

Volgens Pierre van der Pol, conservator van het Breda's Museum en bestuurslid van Breda Photo 2003, spiegelt de beurs zich aan de fotobeurzen van Parijs, Londen en Wenen. Volgens hem zullen op de beurs kunstfoto's, historische foto's en fotoboeken te zien zijn.

De Bredase fotobeurs zal op 27 en 28 september plaatsvinden in het Breda's Museum en het daarnaast gelegen Hotel Keyser. Er is een budget van ongeveer 50.000 euro, bijeengebracht door particulieren, gemeente en bedrijfsleven. Bij Breda Photo 2003 staan, behalve exposities op veertig plekken in Breda, ook een documentaireweekeinde, een weekeinde dat in het teken staat van amateurfotografie en een project met jongeren op het programma.

Een bekende naam onder de exposerende fotografen is James Nachtwey. Met zijn oorlogsfotografie won hij al twee keer de World Press Photo.

Van der Pol: ,,Nachtwey was toevallig thuis in New York toen daar op 11 september 2001 de aanslagen werden gepleegd. Hij maakte indrukwekkende foto's.'' Voor Time Magazine fotografeerde Nachtwey de oorlog in Irak. In cultureel centrum De Beyerd hangen 25 werken van de Amerikaanse fotograaf.

In het Breda's Museum kan het publiek een expositie bekijken van vijftig nooit gepubliceerde Bredase foto's van Cas Oorthuys. Deze legde na de Tweede Wereldoorlog de wederopbouw van Nederland en Europa vast, vertelt Van der Pol. ,,Oorthuys maakte talloze fotoboeken over Breda die veel werden gebruikt om de stad te promoten als vestigingsplaats voor industrieën.''

Van der Pol zegt dat de organisatie ,,trots'' is werken van Paul C. Bogers, Hans Eijkelboom, Erik Fens, Erik Kessels, Paul Kooiker en de Rus Igor Savchenko te kunnen tentoonstellen. Savchenko maakte onder meer naam met zijn visie op de geschiedenis van Rusland na het communisme.

Breda Photo 2003 richt zich niet alleen op Nederland. Het evenement – het is de bedoeling het iedere twee jaar te houden – hoopt ook op grote belangstelling uit België.