Bezetting moet eens ophouden, legt Sharon uit

Israël kan niet voor eeuwig miljoenen Palestijnen onder bezetting houden. Zo heeft de Israëlische premier Ariel Sharon gisteren tijdens een ontmoeting met boze parlementsleden van zijn eigen Likudpartij zijn aanvaarding verdedigd van het jongste internationale vredesplan, de zogeheten Routekaart.

Onder anderen elf ministers en onderministers leverden tijdens de stormachtige bijeenkomst in Jeruzalem zware kritiek op het vredesplan. Sharon bevestigde tegenover hen dat hij ook bezwaren koestert tegen het plan, dat via een serie gelijktijdige Israëlische en Palestijnse stappen uitkomt bij een onafhankelijke Palestijnse staat staat in 2005. Maar hij voerde aan dat geen van beide partijen er iets mee opschiet als Israël de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook blijft bezetten. ,,We houden niet van het woord, maar dit is bezetting. Het is slecht voor Israël, voor de Palestijnen en voor de Israëlische economie om 3,5 miljoen Palestijnen bezet te houden'', zei hij. ,,Wilt u voor altijd in Ramallah, Jenin, Nablus blijven?''

Maar Sharon onderstreepte eens te meer dat vooruitgang afhangt van Palestijnse stopzetting van het geweld tegen Israël. ,,Als het terrorisme voortduurt krijgen de Palestijnen niets.'' Ook zei hij dat de ,,natuurlijke groei'' – dat wil zeggen de bouw in nederzettingen in bezet gebied voor bevolkingsuitbreiding – gewoon zal doorgaan. ,,Als u mij vraagt of [natuurlijke groei] mogelijk zal zijn: zeker, dat zal het, en er zijn geen beperkingen en u kunt bouwen voor uw kinderen en kleinkinderen en ik hoop voor uw achterkleinkinderen.''

Sharons woorden waren in strijd met de Routekaart, die in de eerste fase ,,zichtbare'' inspanningen van de Palestijnen eist om een eind te maken aan het geweld in ruil voor bevriezing van de bouw in nederzettingen en de ontmanteling van wilde nederzettingen. Israël heeft echter veertien ,,commentaren'' op het plan ingediend, die de Verenigde Staten, peetvader van het plan, hebben laten weten ,,serieus'' te nemen.

Een ontmoeting tussen Sharon en de Palestijnse premier Abu Mazen over de Routekaart, die morgen zou plaatshebben, is vanochtend uitgesteld. Een Palestijnse functionaris zei dat het gesprek mogelijk donderdag wordt gehouden.