Berlusconi's coalitie raakt Rome kwijt

Lokale en regionale verkiezingen in Italië, die golden als tussentijdse test voor de centrum-rechtse coalitie van premier Silvio Berlusconi, hebben geen eenduidig beeld opgeleverd. De centrum-linkse oppositiepartijen wonnen in Rome. Daarentegen raakten zij hun meerderheid op Sicilië kwijt aan centrum-rechts.

De verkiezingen hadden zondag en gisteren plaats in twaalf provincies, een kwart van het totaal. Verder waren er verkiezingen voor burgemeestersposten in bijna vijfhonderd steden. Ongeveer 11 miljoen mensen mochten hun stem uitbrengen. De opkomst bedroeg volgen het ministerie van Binnenlandse Zaken ruim 66 procent.

Velen hadden een terugslag voor Berlusconi's partij Forza Italia verwacht, omdat de premier terechtstaat wegens corruptie en daarin fel uithaalde naar de rechterlijke macht. Bovendien werd hem verweten dat hij zich kritiekloos achter de Amerikaanse-Britse oorlog in Irak schaarde. Maar volgens analisten maken Italianen zich op het ogenblik meer zorgen over de groeiende werkloosheid en de oplopende kosten voor het levensonderhoud.

Ondanks het verlies van Forza Italia in Rome blijft de machtsverhouding tussen links en rechts landelijk gezien vrijwel ongewijzigd. Politieke commentatoren zien in de uitslag vooral een belangrijke nederlaag voor de postfascistische Nationale Alliantie van vice-premier Gianfranco Fini. Hij voerde nadrukkelijk campagne in de provincie Rome waar zijn Nationale Alliantie de voorzitter van het parlement leverde. Fini's partij heeft de nederlaag inmiddels erkend.

De leider van de centrum-linkse partijen in de Senaat, Gavino Angius, sprak gisterenavond van een ,,belangrijke uitslag''. Volgens hem was Rome ,,duidelijk de belangrijkste prijs om te pakken''.