`800 jaar ervaring weg. Ongelooflijk'

Diep teleurgesteld is Michael Bakker, directeur van Radio 192. ,,De overheid riep altijd dat bij de verkoop van de frequenties de hoogte van het bod ondergeschikt zou zijn aan het businessplan, de kennis en de ervaring van de zenders. Dat is in onze ogen niet gebeurd: met 800 jaar ervaring is Radio 192 verliezer. Ongelooflijk.''

Met die 800 jaar ervaring doelt directeur Bakker, wiens bod 1.192.000 euro bedroeg, op radiomakers als Chiel Montagne (`hij zit wel snor'), Tineke de Nooy, Will Luikinga (`Will wil wel') en Ad (Adje Patatje) Bouwman: allemaal oud-Veronicacoryfeeën die nog dagelijks met weemoed terugdenken aan de roemruchte zeezenderjaren. Op de website van Radio 192 staat dat de zender `de beste gouwe ouwe en de mooiste Hollandse nieuw' draait, onder een oud Veronica-priatenlogo inclusief scheepsvlag.

Radio 192, begonnen in 2001, zegt zelf dat het een van de snelstgroeiende radiostations van Nederland is: ,,Overal waar wij het station presenteren voor kabeldistributie, wordt Radio 192 toegelaten, omdat het een uniek concept heeft en een originele sfeer van radio-maken uitstraalt.''

Op het openingsfeest riepen experts dat Radio 192 voor adverteerders ,,heel interessant'' zou zijn, ,,omdat de doelgroep waarop de zender zich richt – van 25 jaar tot 49-plussers – goed ,,in de slappe was'' zat. Directeur Bakker vertelt dat zijn zender (vier vaste medewerkers, 25 freelancers) in een grote behoefte voorzag. ,,Er was veel belangstelling voor onze Nederlandstalige `gouwe ouwe' en anderstalige songs van Nederlandse bodem. Luisteraars hebben via e-mail en telefoon heel emotioneel gereageerd op het bericht dat we geen frequentie meer krijgen.''

Hij ziet nog een lichtpuntje – ,,misschien, misschien komt er nog ruimte op de middengolf'' aldus Bakker. De frequentie die het station nu heeft, 1332 AM, is nog niet verdeeld. Radio 192, ,,bewaker van het Nederlandse culturele erfgoed'', had een bod uitgebracht op FM-kavel A9, ,,het Europese Nederlandstalige kavel'', aldus de bedroefde Bakker. Dat ging naar RTL FM van de Holland Media Groep, waar programmamakers van RTL4 hun eigen radioshows krijgen.