Vliegramp in Turkije: 74 doden

In de buurt van Trabzon is vanochtend vroeg een Oekraïens passagiersvliegtuig met 74 inzittenden – 62 Spaanse militairen en een bemanning van twaalf koppen – neergestort. Niemand heeft de ramp overleefd.

Het vliegtuig, een Russische JAK-42, was op weg van de Afghaanse hoofdstad Kabul naar Zaragoza in Spanje. Het had een tussenlanding gemaakt in de Kirgizische hoofdstad Bisjkek en zou opnieuw een tussenlanding maken in Trabzon, aan de Zwarte Zee, waar het brandstof zou innemen. Kort voor de landing raakte het toestel in dichte mist in moeilijkheden. Twee pogingen om te landen werden vroegtijdig afgebroken omdat de piloot de landingsbaan niet kon onderscheiden. Bij de derde poging verdween het toestel plotseling van het radarscherm. Kort daarna bleek het op een berghelling, vijftig kilometer ten zuiden van Trabzon, te zijn neergestort.

De Spaanse militairen – 40 soldaten van de landstrijdkrachten, 21 militairen van de Spaanse luchtmacht en een lid van de guardia civil – hadden in de Afghaanse hoofdstad Kabul vier maanden lang deel uitgemaakt van de internationale vredesmacht ISAF, die daar onder Nederlands en Duits commando de vrede handhaaft. Ze waren onder andere gespecialiseerd in het ruimen van mijnen. De Nederlandse luitenant-kolonel Paul Kolken, woordvoerder van ISAF, zei ,,geschokt'' te zijn over de dood van de Spaanse militairen, die Kabul gisteravond hadden verlaten. Het vliegtuig, van de luchtvaartmaatschappij Sredizemnomorskije, was gehuurd door de Spaanse legerleiding.

Het wrak van het toestel werd brandend op de berghelling aangetroffen. Bewoners van een dorpje in de buurt meldden een kwartier lang ontploffingen te hebben gehoord. Mogelijk is munitie geëxplodeerd: het toestel had een onbekende hoeveelheid munitie aan boord. Reddingswerkers vonden tussen de wrakstukken onontplofte handgranaten.