Verkiezingen voor parlement Armenië: Kotsjarian op winst

Bij de parlementsverkiezingen van gisteren in Armenië lijken de partijen die president Robert Kotsjarian steunen, de meerderheid te hebben gekregen. Internationale waarnemers veroordeelden vandaag ,,het gweld en de fraude'' waarvan bij de verkiezingen sprake was.

Toen vandaag vijftien procent van de stemmen was geteld, stond Rechtvaardigheid, het blok van oppositiepartijen, op 10,9 procent van de stemmen. De partijen die Kotsjarian steunen hadden op dat moment samen 51,6 procent veroverd. De grootste partij op dat moment, met dertig procent van de stemmen, was de Republikeinse Partij, die wordt geleid door premier Andranik Margarian. Eenenvijftig procent van het electoraat kwam opdagen.

De Armeniërs stemden gisteren twee keer: een keer voor een nieuw parlement, en een keer in een referendum over de vraag of het parlement meer bevoegdheden moet krijgen.

De oppositie maakte gisteren na het sluiten van de stembureaus melding van een groot aantal gevallen van fraude. Een woordvoerster van het oppositieblok zei dat op veel plaatsen aanhangers van Kotsjarian hadden geprobeerd stemmen te kopen. Ook zouden kiezers onder druk zijn gezet. Een van de waarnemers van de Raad van Europa meldde van fraude niets te hebben gemerkt. ,,De partijen hebben elkaar zeer goed in de gaten gehouden en er is daarom niet grootscheeps gefraudeerd. Maar dat betreft alleen onze waarnemingen'', aldus waarnemer Andreas Gross.

De waarnemers van de Raad van Europa en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa OVSE kwamen vandaag evenwel met een ander oordeel: er was zo veel ,,geweld en fraude'' dat de verkiezingen ,,niet voldoen aan internationale normen''.

In maart van dit jaar herkozen der Armeniërs Kotsjarian als president, in verkiezingen waarbij op grote schaal werd gefraudeerd. De internationale waarnemers die toen toezicht hielden, hadden geen goed woord over voor de eerlijkheid van de verkiezingen. Stembussen bleken te zijn volgestopt met stemmen voor Kotsjarian en bij veel stembureaus werden kiezers geïntimideerd. Om het volstoppen van stembussen te voorkomen werden bij de verkiezingen van gisteren doorzichtige dozen gebruikt. De fraude van maart zette in Armenië veel kwaad bloed – reden voor waarnemers om te vrezen voor kwade demonstraties nu blijkt dat opnieuw verkiezingen zijn gemanipuleerd.