Vaticaan wil Turkije niet in de EU

Europa zal christelijk zijn, of Europa zal niet zijn. Dat is de teneur van een vraaggesprek met de minister van Buitenlandse Zaken van het Vaticaan, kardinaal Jean-Louis Tauran, met het Italiaanse dagblad Corriere della Sera, waarin hij waarschuwt tegen toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Die is volgens Tauran net zo ,,problematisch'' als die van Israël of Rusland.

Turkije kreeg in december vorig jaar tijdens de Europese top in Kopenhagen de toezegging dat de EU uiterlijk eind 2004 zal beslissen over een datum waarop onderhandelingen met het land over eventuele toetreding kunnen beginnen. Premier Silvio Berlusconi van Italië, dat komend halfjaar het roulerende EU-voorzitterschap bekleedt, pleitte vorige week in het Franse dagblad Le Figaro voor toetreding van Turkije, Rusland, Oekraïne, Balkanlanden, Wit-Rusland en Israël.

Bij Rusland, Turkije en Israël zal het respecteren van de mensenrechten en de bescherming van minderheden volgens Tauran ,,een probleem blijven''. Hij herhaalt het pleidooi voor een duidelijke verwijzing naar het ,,religieuze, en speciaal christelijke erfgoed'' in de Europese grondwet. Het Vaticaan drong daarop eerder aan bij de Europese Conventie, die momenteel een concept voor zo'n grondwet voorbereidt. De Conventie is verdeeld over een dergelijke expliciete verwijzing, maar zij is volgens Tauran fundamenteel. Een verwijzing naar alleen het `religieuze erfgoed' acht hij onvoldoende.

,,Is het mogelijk dat alle landen die zich kandidaat stellen voor toetreding tot de Unie het erfgoed van de dierbare Europese waarden delen? Is het niet noodzakelijk geografische grenzen aan deze Unie te stellen'', vraagt Tauran zich af. Hij vindt dat de EU bij verdere uitbreiding voorrang moet geven aan Moldavië en Oekraïne boven Turkije, Rusland en Israël.