Van Barneveld is `ontzettend blij'

Raymond van Barneveld heeft de eerste editie van de International Darts League gewonnen. De Hagenaar versloeg zondag in zijn eigen stad de Engelsman Mervyn King in de finale met 8-5. Van Barneveld verdiende met zijn zege 30.000 euro. Door de eindstrijd te bereiken, nam de Nederlander ook de eerste plaats op de wereldranglijst in.

De eerste editie van het evenement was een succes. Op de slotdag kreeg het ook nog de gewenste winnaar. Voor Van Barneveld is 2003 al een topjaar. Hij won in januari voor de derde keer de Embassy en nu ook nog het voor hem op maat gemaakte toernooi in zijn eigen stad.

Tegen Mervyn King had Van Barneveld een vliegende start. Hij liep uit naar een voorsprong van 4-0 in sets. King had vooral moeite om zijn dubbels te maken. Bij 7-3 had Van Barneveld nog een set nodig voor de zege, m Maar op dat moment kende zijn tegenstander zijn beste periode. King begon superieur te gooien.

,,Ik dacht, als hij dit blijft volhouden, win ik geen set meer'', keek Van Barneveld terug op die fase. King vocht zich terug naar 7-5. ,,Na een moeilijk begin heb ik er toch nog een echt gevecht van gemaakt'', zei de Brit.

In dertiende set nam de Nederlander het initiatief weer over. Hij brak King direct. Met een dubbel-acht gooide hij de partij uit. ,,Ik ben ontzettend blij. Ik ben winnaar van de eerste versie van dit toernooi.''

Van Barneveld heeft nog een groot doel dit jaar. De World Darts Trophy in september. In Den Haag gooide hij negen dagen op hoog niveau. Hij won al zijn wedstrijden in de eerste twee groepsfases en versloeg vervolgens de Australiër Tony David (kwartfinale) en Martin Adams in de halve finale.