Unilever bestrijdt Zweedse klachten over Becel Proactiv

Een Zweedse consumentenorganisatie heeft alarm geslagen bij de Voedselautoriteit in dat land omdat in een kuipje van de dieetmargarine Becel Proactiv te hoge gehaltes aan pak's waren aangetroffen. Pak's (aromatische koolwaterstoffen) staan bekend als kankerverwekkend. Er zijn vele varianten, de ene is schadelijker dan de andere.

De cholesterolverlagende margarine Becel Proactiv is ook in de Nederlandse supermarkten te koop, en wordt geproduceerd door het Nederlands-Britse voedingsconcern Unilever.

Een woordvoerder van Unilever zegt dat het bedrijf de resultaten niet kan bevestigen. Het concern heeft de afgelopen dagen de inhoud van drie kuipjes Becel Proactiv, afkomstig uit dezelfde fabriek, laten onderzoeken. Het onderzoek werd gedaan door een onafhankelijk instituut in Nederland. ,,De waarden voor pak's bleken niet verhoogd'', zegt de woordvoerder. Ook uit de reguliere tests die standaard worden gedaan aan de kuipjes margarine, bleek dat de normen voor pak's niet werden overschreden.

Unilever heeft die resultaten ook aan de Zweedse Voedselautoriteit overhandigd. ,,En die ziet nu geen reden om verder onderzoek te doen'', zegt de woordvoerder van Unilever.

Aan Becel Proactiv zijn zogeheten sterolen toegevoegd, die het cholesterolgehalte verlagen. Als een consument dagelijks drie boterhammen besmeert met de margarine, daalt zijn cholesterolgehalte met gemiddeld 10 procent, zo is uit onderzoek gebleken.

Het Finse bedrijf Raisio heeft ook een cholesterolverlagende margarine op de markt, Benecol. Daaraan zijn stanolen toegevoegd, stoffen die qua werking erg lijken op sterolen. Onlangs heeft het Nederlandse zuivelconcern Campina een yoghurt op de markt gebracht waaraan stanolen zijn toegevoegd. Een dagelijkse portie van een halve liter – in de smaken perzik of aardbeien – doet het cholesterolgehalte met gemiddeld 10 procent dalen.

Consumenten tonen groeiende interesse voor `gezonde' voeding. De overheid poogt deze interesse te stimuleren door middel van publieksvoorlichting om overgewicht tegen te gaan.