Tweede zege op rij Albers, Braziliaan wint Indy 500

Christijan Albers heeft gisteren op de Nürburgring de derde race in de Deutsche Tourenwagen Masters (DTM) gewonnen. De fabriekscoureur van Mercedes was twee weken geleden in Italië ook al winnaar. Door zijn zege verstevigde de 24-jarige Nederlander zijn leiderspositie in de strijd om de DTM-titel. Het kampioenschap telt nog acht races, waaronder een wedstrijd in Zandvoort, in september.

Op de Nürburging ging Albers zijn Zwitserse teamgenoot Marcel Fässler en de Fransse Audi-coureur Laurent Aiello vooraf. Jeroen Bleekemolen, de tweede Nederlander in de DTM die een fabrieks-Opel bestuurt, werd elfde.

Albers stond voor de race op de eerste startrij. Bij de start werd hij gepasseerd door de Zweed Matthias Ekström (Audi) en vervolgens van achteren aangetikt door de Duitser Martin Tomczyk. Albers hield zijn auto knap onder controle. Hij handhaafde zich uitstekend in de kopgroep, ook nadat de safetycar op de baan was geweest. Fässler was hem wel voorbij gestoven. Ekström verspeelde de koppositie door een te late pitstop.

De beslissing over de overwinning viel in de zeventiende ronde. Fässler verremde zich, waarop Albers onmiddellijk passeerde. Na afloop sprak Albers lovende woorden aan het adres van zijn team en over zijn wagen. ,,Met deze auto kan ik laten zien wat ik kan.'' In de afgelopen twee jaar reed hij steeds met een verouderde wagen.

Gil de Ferran heeft voor het eerst in zijn carrière de 500 Mijl van Indianapolis gewonnen, in de nieuwe Panoz G-Force/Toyota. De 35-jarige Braziliaanse autocoureur volgde in de 87ste editie van de befaamde race zijn landgenoot Helio Castroneves op. Die startte van pole-position en werd tweede. Het verschil tussen beide Zuid-Amerikanen was iets meer dan een kwart seconde. Als derde eindigde de Braziliaan Tony Kanaan.

De Ferran won in 1992 het Brits Formule 3-kampioenschap. Daarna reed hij met succes in de Stewart Formule 3000 aan de zijde van de huidige Formule I-coureur David Coulthard.

De Ferran raakte in maart geblesseerd aan zijn rug bij een crash in de Phoenix 200. Pas begin deze maand kon hij de training hervatten. ,,Hier droom je altijd van'', zei hij na zijn overwinning. ,,Ik heb weliswaar al verscheidene kampioenschappen gewonnen, maar deze is een van de allerdierbaarste.''

De Indy 500 kende zeer scherpe veiligheidsmaatregelen. Onder de bijna 400.000 bezoekers waren twee voormalige presidenten van de Verenigde Staten: George Bush en Bill Clinton. Ook bokslegende Muhammad Ali was aanwezig.

De Nederlander Arie Luyendijk, die de race in Indianapolis tweemaal won, kwam niet aan de start. De dokter adviseerde hem rust te nemen na een crash in de training.