Tweede eindzege Ronde van Italië nabij voor Simoni

Nadat hij in het weekeinde tot twee keer toe is uitgelopen op zijn naaste belager Stefano Garzelli, is de eindzege in de Ronde van Italië weer een stuk dichterbij gekomen voor Gilberto Simoni. De kopman van Saeco won de Giro ook in 2001.

De Italiaan reed zaterdag op weg naar de top van de Alpe di Pampeago iedereen uit het wiel en slaagde er gisteren tijdens de eerste grote tijdrit in om Garzelli op een nog grotere achterstand te rijden.

Simoni gaat de laatste week van de Italiaanse wielerronde in met een marge van bijna twee minuten (1.58) op Garzelli. Nadat hij zaterdag in de Dolomietenrit naar 1.740 meter hoogte al 35 seconden op Garzelli had gewonnen door een machtige demarrage in de slotfase, voegde hij er gisteren in de tijdrit over 42,5 kilometer nog eens 39 tellen aan toe.

De Spanjaard Aitor Gonzalez, winnaar van de laatste Ronde van Spanje, won de tijdrit. Hij was maar liefst vijftig seconden sneller dan de nummer twee, de Zweed Magnus Backstedt. Simoni eindigde als zevende, op 1.40 minuut.

,,Ik had gehoopt wat tijd terug te winnen'', gaf Garzelli teleurgesteld toe. Zijn laatste grote tijdrit dateerde echter van twee jaar geleden. Het ritme stokte bij de nummer twee vrij snel. Na tien kilometer lag hij gisteren nog vijfde en had hij zelfs een voordelige marge met Simoni opgebouwd van negentien seconden. Daarna zakte hij echter steeds meer weg.

De Australische wielrenner Michael Rogers uit de ploeg van Quick Step heeft de Ronde van België gewonnen. De vijfde en laatste etappe leverde gisteren een overwinning op voor de Belg Dave Bruylandts. De Nederlander Maarten den Bakker (Raboploeg) sprintte naar de tweede plaats.

Het slotstuk van de Ronde van België volgde gisteren een deel van het parkoers van de wereldbekerwedstrijd Luik-Bastenaken-Luik. Bij de beklimming van de La Redoute sprong Bruylandts weg. Hij kreeg de Sloveen Valjavec mee. Het tweetal werd teruggegrepen door een eerste groep, maar Bruylandts had nog voldoende over om toch te winnen. Bruylandts had lang van tevoren gezegd dat hij wilde laten zien dat zijn ploeg, Marlux van ploegleider Jef Braeckevelt, ten onrechte niet mocht meedoen aan Luik-Bastenaken-Luik. Bruylandts en zijn ploeggenoten, met name zijn landgenoten Andy Capelle en Geert Verheyen, reden een indrukwekkende wedstrijd. Dat gold ook voor de Nederlandse ploeg van BankGiroLoterij, die vergeefse inspanningen deed voor hun kopman Bart Voskamp, de winnaar van vorig jaar van de Ronde van België.

Gisteren consolideerde Rogers zijn zaterdag veroverde leidende positie. Hij kwam kort na winnaar Bruylandts binnen. Een lekke band in de afdaling in Sprimont, niet ver van finishplaats Ans, kostte hem nog bijna de eindzege. Zijn superknecht Jurgen van Goolen stond een wiel aan de Australiër af.