Spits kritisch over falen van Feyenoord

Voor het derde jaar op rij is Feyenoord er onder Bert van Marwijk niet in geslaagd om in de competitie een rol van betekenis te spelen. Na het teleurstellende 1-1 gelijkspel tegen Willem II moesten de Rotterdammers vaststellen dat zelfs een troostprijs in de vorm van de tweede plaats te hoog gegrepen is.

Louter in theorie kan Feyenoord komende donderdag nog ten koste van Ajax een plaats in de voorronde van de Champions League verdienen. De praktijk zal echter leren dat de club volgend seizoen in de schaduw van het prestigieuze Europese toernooi mag gaan strijden om de UEFA Cup. Alleen als

Feyenoord zondag de bekerfinale van FC Utrecht wint, krijgt het fletse seizoen nog een klein beetje glans.

De bijna traditionele dip van Feyenoord trad dit seizoen nog voor de winterpauze aan. In een tijdsbestek van slechts enkele weken verspeelde de ploeg door onnodige nederlagen tegen clubs als RBC, RKC en Heerenveen de kansen op een eventueel kampioenschap. Na een miraculeuze inhaalrace waarin Feyenoord een serie van dertien overwinningen op rij neerzette, moest de club blijven hopen op misstappen van de concurrentie. Maar met nog slechts één wedstrijd voor de boeg was het Feyenoord zelf dat in Tilburg afhaakte. Met gebogen hoofden verdwenen de spelers na het laatste fluitsignaal de catacomben van het stadion in.

Terwijl de spelersgroep in de kleedkamer in stilte het grotendeels mislukte seizoen overdacht, probeerde Van Marwijk het jaar van een positieve kant te bekijken. Volgens de oefenmeester heeft Feyenoord in de tweede helft van de competitie ,,met een bijna unieke reeks de basis voor het volgende seizoen gelegd''.

,,Het is frustrerend dat je niet eerste of tweede wordt, maar als we nog een keer zo'n serie neerzetten word je met glans kampioen'', sprak Van Marwijk zichzelf moed in.

De coach ging echter voorbij aan het feit dat Feyenoord de laatste maanden zelden met grote overtuiging wedstrijden naar zijn hand wist te zetten. In de duels tegen NAC, Vitesse, De Graafschap, RBC, NEC en RKC behaalde de formatie keer op keer met veel fortuin een benauwde zege. In dat licht bezien was het slechts een klein wonder dat Feyenoord sowieso nog tot gisteren mocht blijven hopen op het vice-kampioenschap van Nederland. Toen Bonaventure Kalou negen minuten voor tijd de bal voor een leeg doel naast tikte, bleek dat Feyenoord tegen Willem II zelfs het geluk niet meer wist af te dwingen. In de slotminuten mocht de ploeg de weinig trefzekere aanvallers van Willem II nog dankbaar zijn dat de vijfde nederlaag van het seizoen uitbleef.

De realiteit leert dat de formatie die het vorige seizoen hossend en dansend met de UEFA-Cup in de handen afsloot, niet of nauwelijks enige progressie heeft gemaakt. Ondanks de komst in de loop van de competitie van duurbetaalde buitenlandse profs als Chong-Gug Song, Sebastián Pardo, Jorge Acuña en Meshal Mubarak Mudawood (deze verdediger uit Quatar speelde nog geen minuut), steunt het elftal nog altijd op de routiniers Kees van Wonderen, Paul Bosvelt en Pierre van Hooijdonk. De enige spelers die zich buiten dit drietal naar behoren hebben ontwikkeld zijn de jonge aanvallers Robin van Persie en Thomas Buffel.

Van Hooijdonk liet na het duel tegen Willem II weten dat hij het dan ook niet eens is met de constatering van zijn coach dat Feyenoord op de goede weg is. Volgens Van Hooijdonk heeft dit seizoen aangetoond dat Feyenoord het ten opzichte van PSV en Ajax moet afleggen omdat in de selectie te weinig kwalitatief goede spelers aanwezig zijn. ,,Vorig jaar waren een aantal jongens steeds heel belangrijk en nu we een jaar verder zijn moet ik constateren dat er bij dat groepje geen anderen zijn bijgekomen'', stelde Van Hooijdonk. ,,Als wij moeten gaan schuiven met spelers wordt het steeds zichtbaar minder. Als er niets verandert wordt het moeilijk om kampioen te worden.''

De spits die de club met zijn vrije trappen ook dit seizoen meer dan eens uit een uitzichtloze situatie verloste, maakte zich tegen Willem II geregeld boos op zijn ploeggenoten. Volgens Van Hooijdonk brachten sommige spelers niet datgene wat Feyenoord nodig heeft. De international doelde daarmee op een bepaalde winnaarsmentaliteit die oud-Feyenoorders als Henk Fräser en John de Wolf in het verleden uitstraalden. ,,Toen ik vroeger tegen Feyenoord speelde stond daar een echt team'', sprak Van Hooijdonk. ,,Je moet alles willen geven. Iedereen moet maar eens in de spiegel gaan kijken'', zei de teleurgestelde topscorer die twee jaar geleden naar Feyenoord kwam om kampioen van Nederland te worden.

,,Je kunt wel in de Champions League willen voetballen, maar laten we maar eerst eens proberen om in de competitie op de been te blijven.''

Willem II

1

Feyenoord

1

Ruststand 1-0. 7. Quinn 1-0, 73. Kalou 1-1. Schds: Haverkort. Tsch: 14.700. Gele kaart: Mariana (Willem II).

    • Koen Greven