Spanning onderin eredivisie loopt op

De strijd tegen degradatie uit de eredivisie is ongekend spannend. Excelsior wist gisteren niet te winnen van Vitesse, dat het grootste deel van de wedstrijd met tien man speelde. Het werd in Rotterdam 4-4. De Graafschap greep de laatste kans door FC Groningen met 1-0 te verslaan.

Excelsior en De Graafschap hebben nu evenveel punten (23). Door het slechtere doelsaldo staat De Graafschap nog steeds laatste. FC Zwolle (0-0 tegen NEC) staat zestiende met een punt minder dan Vitesse. De nummer zestien en zeventien spelen nacompetitie, de nummer laatst degradeert rechtstreeks.

Excelsior speelde thuis tegen Vitesse een waar degradatieduel. Veel doelpunten en kaarten, slecht voetbal en spannend tot de laatste seconde. Vroeg in de wedstrijd maakte Boutahar de 1-0. Vitesse-aanvaller Amoah maakte uit een voorzet koppend gelijk. Brian Pinas bracht Excelsior langszij door een fout van doelman Van Fessem. Eerste doelman Jevric kreeg eerder de rode kaart voorgehouden door scheidsrechter Jol, omdat hij Swerts schopte. Amoah zorgde met een kopie van zijn eerste doelpunt voor 2-2, de ruststand. Olfers en Claessens brachten de stand op Woudenstein weer naar 3-3. Amoah leek met zijn derde treffer zijn ploeg toch de overwinning te schenken. Vier minuten voor tijd was invaller El Hamdaoui echter succesvol en hij bepaalde de eindstand van een knotsgekke wedstrijd op 4-4.

De Graafschap won thuis met 1-0 van FC Groningen. Zaferin scoorde vlak voor rust in een wedstrijd vol emoties (Trainer Jans werd naar de tribune gestuurd) en slecht voetbal de enige treffer. Daardoor houdt de ploeg van Peter Bosz zicht op de nacompetitie. Donderdag speelt De Graafschap in Zwolle de laatste wedstrijd. Excelsior gaat naar Alkmaar om tegen AZ te spelen. Vitesse speelt thuis tegen Willem II.

Roda JC lijkt zeker van Europees voetbal. In Kerkrade werd met 1-0 van concurrent RKC Waalwijk gewonnen. Cornelisse schoot in eigen doel. De Limburgse ploeg staat vierde met een punt meer dan NAC en twee meer dan NEC. RKC, heel het seizoen in de race om deelname aan de UEFA Cup, staat nu achtste. NAC won gisteren met 4-0 van AZ. De derde treffer van Alfred Schreuder was van ongekende schoonheid. Zonder de grond te raken nam de middenvelder van afstand de bal ineens op de schoen. Buiten bereik van de doelman en net onder de lat verdween de bal in het doel.

NEC speelde doelpuntloos gelijk tegen FC Zwolle. De ploeg van Johan Neeskens staat zesde. SC Heerenveen behaalde een 6-0 overwinning op het lusteloze RBC. De club kan na een slechte seizoensstart nu opeens Europees voetbal afdwingen. Voor SC Heerenveen scoorde De Jong twee keer.