Schultz krijgt ook de spoorwegen erbij

Demissionair en beoogd staatssecretaris Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat heeft bij formateur Balkenende een zwaarder pakket bedongen. Zij zal naast luchtvaart en waterbeleid ook de Nederlandse Spoorwegen en de rest van het spoorbeleid onder haar hoede krijgen.

De 32-jarige staatssecretaris van VVD-huize gaf kort na de val van het kabinet-Balkenende I al aan een zwaarder pakket te ambiëren. Omdat het CDA met Karla Peijs de nieuwe verkeersminister mag leveren, kwam ze niet in aanmerking voor promotie. Zelf bedankte ze voor de post van minister van Vreemdelingenzaken en Integratie, omdat ze alleen een pakket wilde ,,dat dicht bij me ligt'', zei ze maandagochtend na haar gesprek met Balkenende.

Tot dusverre werkte Schultz van Haegen op Verkeer en Waterstaat samen met LPF-minister De Boer.

Naar verwachting morgen wordt het kabinet Balkenende II beëdigd. Vandaag voerde de CDA-leider als formateur de laatste gesprekken met beoogde bewindslieden. Behalve Schultz van Haegen waren dat VVD'er Nijs, die aanblijft als staatssecretaris op Onderwijs, en D66'er Medy van der Laan, die op hetzelfde departement Cultuur en Media in haar portefeuille krijgt.

De formatie van het tweede kabinet Balkenende duurde 125 dagen. Langer duurden alleen de formatie van het kabinet Den Uyl in 1973 (163 dagen) en van het kabinet Van Agt-Wiegel in 1977 (208 dagen). De formatie van het eerste kabinet Kok (paars I) duurde in 1994 111 dagen. In deze formatie kostte de gezamenlijke formatiepogingen van CDA en PvdA de meeste tijd.

Formateur Balkenende ontving vanmmiddag een laatste maal de fractievoorzitters van CDA, VVD en D66 voor een afrondend gesprek over de formatie van het kabinet.