Schlager weerstaat Chinezen

De Oostenrijker Werner Schlager is gisteren in Parijs wereldkampioen tafeltennis geworden. In de finale versloeg hij de Zuid-Koreaan Joo Se Hyuk. Bij de vrouwen ging de titel naar de Chinese Wang Nan. In de eindstrijd was zij te sterk voor haar landgenote en dubbelspelpartner Zhang Yining.

In een sport die bijna traditioneel wordt beheerst door spelers uit China was de overwinning van Schlager verrassend, maar zeker niet onverdiend. In Parijs schakelde hij in de halve finale de Chinese olympisch kampioen uit in een uitermate spannende partij; ook de Chinese titelverdedediger werd door de dertigjarige Oostenrijker aan de kant gezet. ,,Ik leef in een droom'', zei de nieuwe wereldkampioen gisteren na zijn overwinning. ,,Nu de olympische titel nog.''

Schlager behoort al jaren tot de wereldtop: in 2000 won hij het Europese Top Twaalftoernooi, in Sydney bereikte hij de laatste acht van het olympisch toernooi en bij de wereldkampioenschappen van 1999 werd hij derde.

Voor de Nederlander was er gisteren na een grotendeels mislukt seizoen toch nog goed nieuws. De 31-jarige speler, die in Parijs al in de tweede ronde sneuvelde, wordt door de internationale tafeltennisfederatie ITTF rechtstreeks toegelaten tot het olympisch toernooi van Athene 2004. Trinko Keen daarentegen moet zich eerst kwalificeren. Dat geldt ook voor het dubbelspel met Heister.

De ITTF presenteerde na de finales om de wereldtitels de nieuwe wereldranglijsten. Bij de mannen bleek Heister in het geschoonde klassement (maximaal twee spelers uit hetzelfde land) op de zeventiende plaats te staan. Keen is 21ste. De eerste twintig van de geschoonde lijst krijgen van de ITTF een olympisch ticket, zowel voor het enkel- als dubbelspel (mits de partner ook bij de eerste twintig staat). De rest van het deelnemersveld in Athene komt uit het kwalificatietoernooi.

Heister toonde zich gisteren opgelucht. ,,Ik had er wel op gehoopt, maar heb nu zekerheid.''