Schaamte in Ethiopië: Life Aid 18 jaar later

Achttien jaar nadat de Ierse rockzanger Bob Geldof met Life Aid-concerten in Londen en Philadelphia de aandacht van de wereld vestigde op de hongersnood in Ethiopië, deed Ethiopië het spektakel gisteren nog eens dunnetjes over. Dit keer was het een evenement van Ethiopiërs voor Ethiopiërs. ,,We schamen ons dat we nog steeds met de bedelnap moeten rondgaan'', zei Simon Mechale, een van de organisatoren en hoofd van de Disaster Prevention and Preparedness Commission, de overheidsinstantie voor noodhulp.

Sinds de Life Aid-concerten in 1985 is er geen jaar voorbijgegaan zonder dat Ethiopië was aangewezen op voedselhulp. Dit jaar hebben zo'n veertien miljoen mensen voedselhulp nodig volgens cijfers van de Verenigde Naties en de regering. Dat is eenvijfde van de bevolking en meer dan anderhalf keer zoveel als de acht miljoen die tijdens de hongersnood van 1984/1985 om voedselhulp verlegen zaten. In die periode stierven naar schatting een miljoen Ethiopiërs van de honger. Anders dan toen woedt er nu geen oorlog en is de internationale voedselhulp veel beter georganiseerd.

Vijftigduizend Ethiopiërs kwamen gisteren naar het centrale Meskelplein in Addis Abbeba voor een vijf uur durend concert dat als motto had mee gekregen: `Een birr voor een landgenoot'. De birr is de nationale munt van Ethiopië. Een birr, acht eurocent, was de toegangsprijs voor het concert.

Het concert begon met het nummer Negarit (Oorlogstrom) dat speciaal voor de actie was geschreven. Het lied roept op om gewapend met schoffels en spaden op te trekken tegen vijand honger en armoe. ,,Zodat we onze naam kunnen veranderen van ontvangers in presteerders.'' Het publiek zong uit volle borst mee.

Aan het concert deden alle toonaangevende Ethiopische muzikanten mee, ook zij die zich in het buitenland hebben gevestigd. Zoals Tilahun Gesesse, Rene Daniel Tadesse, Kookoo, Mohammed Ahmad, Tamirat Mollo en Teddy Afro. Kijkers naar de rechtstreekse tv-uitzending konden telefonisch geld doneren. En ondernemers kwamen in het Sheraton Hotel bijeen om financiële toezeggingen te doen.

De organisatoren hopen 14 miljoen birr binnen te halen, ruim 1,1 miljoen euro. Een fractie van de naar schatting 700 miljoen euro die Ethiopië dit jaar nodig heeft aan voedselhulp.