PSV stelt de genadeklap nog even uit

Door de doelkansen en de statistieken leek PSV in staat FC Utrecht met korfbalcijfers naar huis te sturen. De titelfavoriet verzuimde de bekerfinalist weer met 9-0 te verslaan, de eindstand in 1987. FC Utrecht leed gisteren de 27ste nederlaag in 33 uitwedstrijden tegen PSV, dat zich dit keer tevreden moest stellen met een 2-0 zege. Door het onvermogen van de ploeg uit Eindhoven het doelsaldo fors op te vijzelen wordt de titelrace pas in de laatste speelronde beslist.

Nog altijd hangt een sensatie in de lucht. Als Ajax op Hemelvaartsdag in de Arena met vijf treffers verschil van Heerenveen wint, moet PSV minimaal gelijk spelen bij FC Groningen, dat bij een puntendeling op zijn beurt verzekerd is van lijfsbehoud. Een salonremise ligt op de loer in het Oosterpark, hoewel het fanatieke thuispubliek onder normale omstandigheden de protestvlag hijst bij een lamlendige vertoning.

FC Utrecht stelde gisteren alles in het werk PSV aan een officieus kampioenschap te helpen. De spelers van trainer Booy creëerden zelf nauwelijks kansen en hielden in de verdediging open huis. Ze leken met hun gedachten al bij de bekerfinale van komende zondag, als Feyenoord in de eigen Kuip de tegenstander is. FC Utrecht moet die eindstrijd winnen om zich te plaatsen voor het UEFA-Cuptoernooi. In de competitie lijkt een zesde plaats – noodzakelijk voor een Europees startbewijs – niet meer weggelegd voor de wisselvallige middenmoter uit de Domstad.

PSV, met de van blessures herstelde Waterreus en Bouma, revancheerde zich voor de uitnederlaag in de Galgenwaard in de halve finale van het nationale bekertoernooi. Maar van een Brabantse feeststemming was gisteren alleen sprake vanwege het afscheid van de vier oudgedienden. Heintze, Bruggink, Dirkx en Gakhokidze kregen bloemen en een woord van dank van de voorzitter. Het vertrek van de Brabander Dirkx en de Georgiër Gakhokidze, wisselspelers met een bescheiden staat van dienst, leidde niet tot grote emoties.

Hoe anders waren de reacties op de korte toespraken van Heintze en Bruggink. Zij kregen een staande ovatie en werden toegezongen. Bruggink mag na zeven jaar trouwe dienst naar een andere club uitkijken. Hij heeft de hooggespannen verwachtingen nooit kunnen waarmaken en bleef in het veld de ideale schoonzoon die te weinig handelingssnelheid had. Tegen FC Utrecht maakte hij na een half uur de openingstreffer, om daarna nog een handvol kansen te missen.

Overigens hield trainer Hiddink op de persconferentie nog een slag om de arm toen de sportieve toekomst van Bruggink aan de orde kwam. De trainer beloofde de schaduwspits te helpen bij de zoektocht naar een (buitenlandse) club. PSV zal geen hoge transfersom vragen voor de eeuwige reserve. Maar wat als zich geen geschikte kandidaat voor Bruggink meldt? Dan wil Hiddink ,,de deur niet dicht gooien'', antwoordde hij diplomatiek. ,,In het voetbal is niks uitgesloten'', verklaarde hij clichématig.

Spontaner reageerde Hiddink op het afscheid van de 39-jarige ijzervreter Heintze. De kleine Deen neemt na 21 seizoenen afscheid van PSV, dat hem in de middenjaren negentig gedurende vijf jaar `kwijtraakte' aan twee Duitse clubs: Uerdingen en Leverkusen. Heintze was de oudste veldspeler in de eredivisie. De linksback hoopt donderdag zijn negende landstitel met PSV te vieren. Ook won hij een paar bekers met als hoogtepunt de Europa Cup voor landskampioenen in 1988. Hij speelde 395 competitieduels voor PSV en moet bij deze club alleen Van der Kuylen (528) en Willy van de Kerkhof (418) voor zich dulden.

In zijn dankwoord repte Heintze met Brabantse tongval over het `familiegevoel' bij PSV dat hem als mens en als sportman zo veel rijker had gemaakt. Zijn opmerkelijke fitheid dankt hij naar eigen zeggen aan het eten van gemalen haaienvinnenbotten. De miljonair Heintze combineerde het voetbal met de zakelijke leiding over een uitgeverij en een bedrijf in relatiegeschenken. ,,Voor de meesten van ons is afscheid nemen een stukje doodgaan. Voor Jan zal het zwarte gat een stukje grijzer uitvallen'', verwees Hiddink naar het dubbelleven van zijn modelprof.

Met of zonder Heintze, Hiddink lijkt niet meer te twijfelen aan een goede afloop van de competitie. Hij verklaarde zijn optimisme door het overtuigende spel in de eerste helft tegen FC Utrecht. Wie verwachtte dat PSV door de zenuwen geen bal raak zou trappen, vergiste zich in de mentale veerkracht van de thuisploeg. Een week na het kansloze verlies bij Feyenoord ging PSV met herwonnen zelfvertrouwen uit de startblokken, maar het creëren van kansen ging de ploeg veel beter af dan het afmaken van kansen.

Na de openingstreffer van Bruggink maakte Kezman nog voor de pauze het tweede doelpunt uit een strafschop. Met 35 competitiegoals is hij de productiefste buitenlander in de eredivisie, sinds de invoering van het betaalde voetbal in 1954. Het Nederlandse record van zijn voormalige clubgenoot Dillen staat op 43 treffers in een seizoen. Kezman verzuimde in de tweede helft iets dichter in de buurt te komen en verprutste met zijn medespelers een serie kansen om PSV nog meer zekerheid op een goede afloop van de competitie te bieden.

PSV

2

FC Utrecht

0

Ruststand 2-0. 3. Bruggink 1-0, 30. Kezman 2-0 (strafschop). Schds: Braamhaar. Tsch: 34.000. Gele kaart: Van Bommel (PSV), De Jong, Tanghe (FC Utrecht).