Premier Jan Peter Balkenende krijgt een kogelbrief

Minister-president Balkenende heeft vorige week een kogelbrief ontvangen. Dat heeft een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst bevestigd. De afzender van de brieven meldt in het schrijven dat Balkenende de kogelbrief heeft gekregen vanwege het voorgenomen ingrijpen van het nieuwe kabinet in de WAO.

Het huis van premier Balkenende in Capelle aan de IJssel staat vanwege de bedreigingen sinds vrijdag onder politiebewaking. Volgens het openbaar ministerie in Rotterdam ontvingen ook drie kranten, waaronder het Algemeen Dagblad en de Volkskrant, en een commerciële omroep een dergelijke brief. Het openbaar ministerie vermoedt dat de afzender ook verantwoordelijk was voor de kogelbrieven die verschillende politici en bekende Nederlanders vorig jaar ontvingen. Dertien bekende Nederlanders, onder wie toenmalig PvdA-leider Melkert, ontvingen vorig voorjaar in totaal tussen de dertig en veertig kogelbrieven. Een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst betreurt het dat de bedreigingen in de publiciteit zijn gekomen. Volgens hem trekt dat anderen aan.