Pieter de Mast

Platen maken in eigen beheer doen vooral eigenwijze musici. Zo zou een platenmaatschappij het klassiekerig maar toch hip klinkende 8 Low als opener van het debuut van Pieter de Mast gekozen hebben met als tweede waarschijnlijk het snelle X Room. De fluitist echter besliste anders waardoor Vista nogal vaag begint. De band speelt prima, met name pianist Kris Goessens, maar het thema is niet puntig genoeg om de luisteraar bij de les te krijgen. Heel jammer gezien de rest van het programma; Vista is namelijk een speelse en po√ętische plaat vol kleine verrassingen en veel afwisseling.

In Pictures duetteert De Mast met gitarist Andreas Suntrop en in Tune voor Teun speelt hij alleen met bassist Uli Glazmann en drummer Joost Kesselaar, een super soepel ritme-tandem.

Dat De Mast hier `fluitist' wordt genoemd terwijl hij ook sopraansax speelt heeft te maken met het feit dat zijn vibrato op dit instrument lijkt afgeleid van dat op fluit. Bij Fine sla je echter aan twijfelen doordat zijn geluid hier soms ook aan dat van een hobo doet denken.

Pieter de Mast: Vista (Sandpit Records 646601). Distr. Choice Music.