Opnieuw fraude ontdekt bij Ahold

Supermarktconcern Ahold heeft opnieuw een geval van fraude in de boekhouding ontdekt. Bij een Amerikaanse dochter, winkelketen Tops Markets, is sprake van ,,opzettelijke boekhoudkundige onregelmatigheden''.

Dit heeft Ahold vandaag bekendgemaakt. Eerder moest het concern al grootscheepse fraude bij de groothandelsdochter US Foodservice melden. Onduidelijk is of bij meer winkelketens in de VS fraude is gepleegd. Het concern spreekt van onregelmatigheden bij ,,met name'' Tops Markets. Daarbij gaat het om circa 29 miljoen dollar (24,6 miljoen euro). De onregelmatigheden bij de in 1991 overgenomen dochter zullen leiden tot een bijstelling van de winst.

Inmiddels zijn de forensische onderzoeken naar veertien Ahold-onderdelen ,,nagenoeg afgerond''. Mede door deze onderzoeken komt het bedrijf later dan met de banken is afgesproken met definitieve resultaten over 2002. De deadlines worden vier tot zes weken verschoven. De banken hebben hiermee ingestemd. Ahold gaf vandaag weinig verdere informatie over de malversaties. Morgen geeft het concern een telefonische toelichting aan pers en beursanalisten.

Behalve de fraude bij US Foodservice, waarbij het om 880 miljoen dollar aan te veel geboekte kortingen gaat, en de nu ontdekte malversaties bij Tops, meldde Ahold eerder boekhoudkundige problemen bij de deelnemingen in ICA (Scandinavië) en Jeronimo Martins (Portugal) en bij de Argentijnse dochter Disco. Een woordvoerder nam vanochtend afstand van Aholds verzekering dat de problemen in Argentinië geen materiële gevolgen hebben voor de winst van Ahold. Hij sluit een aanpassing niet uit.

De controle van de resultaten van Stop & Shop is om onduidelijke redenen vertraagd. Volgens Ahold heeft het uitstel bij deze Amerikaanse dochter te maken ,,met de behandeling op zelfstandige basis''.

ANALYSE: pagina 11