`Ook Jan Baan is kandidaat voor overname Baan'

Het softwarebedrijf Baan, onderdeel van het Britse industriële conglomeraat Invensys, komt mogelijk weer in handen van oprichter Jan Baan. Op de Engelse beurs gaan geruchten dat Jan Baan zijn oude bedrijf zou mogen terugkopen voor zo'n 80 miljoen pond (110 miljoen euro). Op het hoogtepunt, in april 1998, was Baan op de Nederlandse beurs 9,5 miljard euro waard.

Een woordvoerder van Jan Baan zegt dat er wel interesse is, maar laat merken dat het initiatief van Invensys zal moeten komen. ,,Als Invenys met een voorstel komt, dan zullen wij daar serieus naar kijken'', zegt een woordvoerder.

Invensys heeft grote problemen. Het bedrijf zal volgens de Britse media deze week een verlies bekendmaken van meer dan 1 miljard Britse pond (1,39 miljard euro) en daarbij een tekort bij het pensioenfonds van 900 miljoen pond. Om een dreigend faillissement af te wenden, heeft Invensys eerder al aangekondigd dat het tweederde van zijn activiteiten gaat verkopen. Invensys publiceert zijn cijfers donderdag.

Volgens de Britse zondagskrant The Business heeft niet Jan Baan, maar hebben twee investeringsmaatschappijen uit de Verenigde Staten de beste papieren om Baan over te nemen. Baan is een producent van bedrijfssoftware die verschillende bedrijfsprocessen als administratie, productie en voorraadbeheer aan elkaar koppelt. Het bedrijf is gevestigd in Barneveld.

Invensys, dat kampt met een schuld van 1,6 miljard pond sterling (2,21 miljard euro), kocht Baan in augustus 2000 voor 711 miljoen euro. Invensys heeft Baan volgens de Britse krant The Guardian in zijn boeken nog gewaardeerd op zo'n 600 miljoen pond en zal bij een verkoop daarom nog honderden miljoenen moeten afboeken.

Een van die Amerikaanse bieders is Texas Pacific, dat ervaring heeft met het revitaliseren van bedrijven die moeizaam draaien. De investeerder heeft eerder de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Continental en de Italiaanse motorfietsenfabrikant Ducati gefinancierd. Een eerdere bieder op Baan was het softwarebedrijf SSA Global Technologies uit Chicago.

Toen Invensys in april bedrijfsonderdelen te koop zette, liet Jan Baan ook al weten dat hij belangstelling had voor een mogelijke overname. ,,Het zou dom zijn om er niet over na te denken'', zei Jan Baan toen.

Bij Baan werken op dit moment 2.800 mensen. Het bedrijf kwam in problemen toen bleek dat de omzetcijfers waren opgeblazen.