Ondernemers in Duitsland positiever

Duitse ondernemers zijn optimistischer geworden over het zakenklimaat in de loop van dit jaar. Dat blijkt uit de Duitse Ifo-index voor het ondernemersvertrouwen die vanmorgen werd gepubliceerd.

De Ifo-index verraste analisten, met een stijging in mei naar een waarde van 87,6, vanaf 86,6 in april. De toename van het vertrouwen is vooral te danken aan de vooruitzichten voor de komende zes maanden. Duitse ondernemers toonden zich overigens minder gunstig in hun oordeel over het huidige zakenklimaat. Meest positief zijn ondernemers uit de detailhandel, maar ook in de industrie was een lichte verbetering waar te nemen. De uitslag maakt volgens econoom Gernot Nerb van het Ifo-instituut een Duitse recessie in de loop van dit jaar onwaarschijnlijker. Ook het optreden van deflatie – het dalen van de prijzen over een breed front – werd door Nerb niet aannemelijk geacht. Vorige week vrijdag bleek uit voorlopige cijfers dat Duitsland in mei afstevent op een inflatie van nog maar 0,7 procent op jaarbasis.

In Nederland was in mei geen opleving van het vertrouwen te bespeuren, zo bleek vanmorgen uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over mei. De index voor het consumentenvertrouwen in Nederland steeg licht, van min 37 in april naar min 35 deze maand. Het is vooral de verwachting van consumenten dat het economisch klimaat en de eigen financiële situatie het komend jaar minder slecht worden, die het totaal van het consumentenvertrouwen hoger deed uitkomen. De koopbereidheid, een belangrijke deelindicator, bleef onveranderd laag op het niveau van 1985. De bereidheid om grote aankopen te doen verbeterde wel licht.

Het vertrouwen van ondernemers, het zogenoemde productenvertrouwen, viel in mei echter terug. In maart en april trad nog een lichte verbetering op, maar die werd in mei meer dan ongedaan gemaakt. De index kwam in mei op min 7,2, tegen min 6,8 in feburari, min 6,6 in maart en min 5,3 in april. In april 2001 was het vertrouwen van ondernemers voor het laatst per saldo positief.

De daling in mei brengt de indicator voor het ondernemersvertrouwen terug op de stand van september 1993.

De verwachtingen voor de komende drie maanden namen sterk af. De laatste maanden waren ondernemers hierover juist positiever geworden, maar nu verwachten ze een ongewijzigde productie. De orderontvangst daalde. Voor de komende maanden wordt een lichte terugloop van de orders verwacht, met name van opdrachten uit het buitenland. Vooral de verwachtingen in de papier- en grafische industrie zijn verslechterd.