`Nog altijd bezig mijn spel simpeler te maken'

Van Lou Reed verscheen afgelopen week een dubbele, door hem zelf samengestelde compilatie-cd, NYC Man. Voorafgaand aan zijn optreden in Carré vertelde Reed over de cd en over zijn bijna veertigjarige carrière.

Waarin verschilt deze compilatie-cd van uw vorige, Between Thought And Expression (1992)?

,,Deze is beter. Ik had eindelijk de beschikking over de originale tapes. Toen ik Between Thought... samenstelde waren die banden onvindbaar, ergens weggestopt in een pakhuis. Inmiddels waren ze boven water gekomen.

,,Deze klinkt eindelijk goed. De digitale techniek is weer een stap verder dan in '92. In het verleden klonken cd's nooit goed. Maar deze wel. In sommige gevallen zelfs beter dan de originele lp's. Op die lp's zaten wel eens storende details, die ik nu kon aanpassen. Het voetpedaal van de drums op Coney Island Baby, bijvoorbeeld, klonk te dun. Dat heb ik nu veranderd.

,,Ik heb alle mogelijkheden uitgebuit om de oude opnamen recht te doen. Tijdens het masteren zat ik er boven op, heb iedere komma afgewogen.''

De cd heet NYC Man. U heeft altijd veel over New York gezongen. Heeft de stad nog altijd een stem in uw werk?

,,Ja. Het is een opwindende plek om te zijn. Alle andere steden zijn langzaam vergeleken bij New York, dat is nog altijd zo.

,,Al wou ik dat we meer leken op Amsterdam. Wegens de marihuana-wetten en de seksuele moraal. Maar dat zit er niet in, met onze huidige burgemeester. Het wordt eerder slechter. Het is afschuwelijk, en angstwekkend dat we met zo iemand zitten opgescheept.''

Zou u het nummer Perfect Day omschrijven als optimistisch of cynisch?

,,Het was nooit cynisch. Ook niet optimistisch. Eerder realistisch.''

Zijn uw liedjes in de loop der jaren wel eens van betekenis veranderd?

,,Het gebeurt dat ik me later pas realiseer over hoeveel meer ze gaan dan ik eerst dacht. Dat is opmerkelijk. Satellite Of Love bijvoorbeeld gaat heel erg over jaloezie. Op het moment dat ik het schreef dacht ik dat het een liefdesliedje was.''

Wat is uw favoriete instrument?

,,De gitaar. In al zijn verschijningsvormen. Dus ook pedal-steel, of de gitaar-synthesizer. Gitaar spelen is nog steeds een studie voor me. Ik ben altijd bezig om mijn spel simpeler te maken. Zo simpel mogelijk, dat is het doel.

,,Ik speel misschien niet iedere dag muziek, maar er speelt wel altijd muziek in mijn hoofd.''

Als er door nieuwe bands wordt gerefereerd aan de Velvet Underground ...

,,De Velvet Underground! De beste band ooit, zonder enige concurrentie.''

... ervaart u het dan ...

,,.. de slimste, de beste, de intelligentse band. Al het andere is een grap vergeleken bij de Velvet Underground. De Velvet Underground! Zonder gekheid, waanzinnig goed.''

... denkt u ...

,,..die andere bands, ze moeten op hun knieën gaan bij de naam alleen al. Wij waren onze tijd ver vooruit. In alle opzichten: ideeën, onze manier van spelen,alles!''

Staat het oeuvre van de Velvet Underground u nog na aan het hart?

,, Natuurlijk. Ik heb álle liedjes geschreven. Ik bén de Velvet Underground.''

NYC Man. Uitgebracht door BMG Music (74321 98401)

    • Hester Carvalho