Nederland mag deel Irak leiden

De Britse regering heeft Nederland gevraagd de leiding te nemen over de provincie Al-Moethanna in zuid-Irak. Dat heeft het ministerie van Defensie vanmorgen bevestigd.

Nederland voert besprekingen over de bijdrage aan een internationale stabilisatiemacht in Irak. Die bijdrage zal waarschijnlijk bestaan uit een bataljon mariniers (iets meer dan zeshonderd man) plus ondersteunende eenheden. De Nederlanders zullen opereren onder de Britten, die het commando voeren over de zuidelijke regio rond Basra.

Een verkenningsmissie van dertig Nederlandse militairen is dit weekeinde naar zuid-Irak vertrokken om te inventariseren wat de ,,voor- en nadelen'' van de door de Britten voorgestelde provincie zijn, aldus een woordvoerder van Defensie. Al-Moethanna is een uitgestrekte, dunbevolkte provincie die grenst aan Saoedi-Arabië en Koeweit. Volgens een woordvoerder van het departement hebben de Britten de Nederlanders voor dit gebied gevraagd, omdat de ,,eenheden er zelfstandig moeten kunnen opereren''.

De verkenners moeten inventariseren wat er de veiligheidsrisico's zijn, hoe het met de watervoorziening is gesteld en welke logistieke problemen te verwachten zijn in het woestijnachtige gebied, waar de temperatuur in de zomer oploopt tot boven de veertig graden in de schaduw. De bevindingen van de missie zullen worden gebruikt in de onderhandelingen met de Britten, aldus Defensie.

De financiering van de missie in Irak is nog steeds een probleem, doordat het budget voor vredesmissies op is. Een grote logistieke inspanning in Al-Moethanna, met bijvoorbeeld transporthelikopters, zou de kosten van de operatie aanmerkelijk doen stijgen.

In een brief aan de Kamer onderstreept waarnemend minister van Defensie Kamp dat zending van de verkenners op ,,geen enkele manier'' vooruitloopt op de besluitvorming rond Irak.

WWW.NRC.NL: dossier Irak