Jip en Janneke-schotel

Ik had drie leuke tantes: tante Dirksje, tante Ditje en tante Trijntje. Als ik bij tante Trijntje in Krommenie logeerde, dan maakte ze griesmeelpudding met échte bessensap, gemaakt van de bessen uit de moestuin van oom Piet. Tante Ditje was de deftige tante. Als zij op visite kwam, dan werd tussen de middag de tafel voorzien van een geborduurd kleed.

Op tafel stond het zondagse servies. Op een schaaltje met luxe vleeswaren lag een speciaal vorkje. Tante Dirksje was de koekjes-/caketante. Als zij er was, werd er gebakken. Op school verheugde ik mij op een Jip en Janneke-ritueel. Van het koekjesdeeg werd altijd een plakje bewaard dat aan de onderkant van de deegkom werd geplakt. Ach, helemaal vergeten iets te bewaren, riep tante spijtig als ik de keuken binnenrende. Maar dan tilde ik de kom op en vond ik het deeg dat ik lekker-langzaam opat. Deze Jip en Janneke-herinnering is net zo oud 50 jaar – als het boek. Ook Jip en Janneke snoepten van het koekjesdeeg dat moeder maakte. Vandaag een 50 jaar oud recept voor 4-6 personen – voor een griesmeelschotel. Bereiding: splits de eieren. Verwarm de oven voor op 180 graden. Breng de melk met de citroenschil en een snufje zout aan de kook. Strooi al roerend de griesmeel bij de melk en laat de griesmeelpap enkele minuten zachtjes koken. Goed roeren en niet aan laten branden. Verwijder de citroenschil. Klop de eidooiers met de suiker schuimig. Roer er bij kleine beetjes tegelijk de iets afgekoelde griesmeelpap door. Smeer een vuurvaste schaal met opstaande rand dun in met boter. Klop de eiwitten stijf. Roer eerst 30 gram boter door de pap. Spatel vervolgens de stijf geslagen eiwitten erdoor. Schep dit mengsel in de schaal. Bak de griesmeelschotel circa 10-15 minuten. Omdat dit gerecht dreigt in te zakken, is het slim om het meteen op te dienen. Serveer er eventueel een moderne coulis, een dunne saus van bijvoorbeeld gekookte, gepureerde aardbeien met suiker, of een dunne jam bij.

Deze week recepten voor tagliatelle met kalfsworstjes, kippenlevers met doperwten, een Piemontese tomatensaus, rog en rabarber-aardbeienjam.