Jarige Mathews zorgt voor zege Amsterdam

Eén helft lang konden de hockeyers van Oranje Zwart gisteren dromen van een flitsende start in de finale om het kampioenschap. Maar Amsterdam won de eerst wedstrijd in de best-of-three-serie.

De voorzitter van Amsterdam, Jons Hensel, noemde hem na afloop `een koning': de jarige Engelse international David Mathews (26). Mathews maakte in de eerste wedstrijd van de finale van het Nederlands kampioenschap hockey de drie doelpunten voor Amsterdam. Zelf meende hij vier maal gescoord te hebben. In de 45ste minuut werd een doelpunt van hem na hevige protesten van de Oranje Zwart-spelers geannuleerd. Eikelboom zou bij zijn voorzet op Mathews een tegenstander op de stick hebben geslagen. Althans tot die conclusie kwam het arbitrale duo Ten Cate en Van Putten na onderling overleg. De Engelsman was zich na afloop van geen kwaad bewust, maar meende dat het recht alsnog had gezegevierd. Amsterdam had volgens hem terecht gewonnen dankzij zijn `golden goal' in de zevende minuut van de verlenging.

Oranje Zwart kende een bliksemstart: vijf minuten na het begin hadden de Eindhovenaren een riant lijkende 2-0 voorsprong genomen. Het talent Robert van der Horst scoorde al na negentig seconden, kort daarop nam de Australische International Jay Stacy het tweede doelpunt voor zijn rekening. Robbie Reckers had in de minuut daarna nog een grote kans om Oranje Zwart op een 3-0 voorsprong te zetten. Oog in oog met de Amsterdamse doelman Klaas Veering faalde hij echter.

De Amsterdammers waren tot op dat moment nog niet verder gekomen dan wat passes in de breedte van het veld. Daarna ging het Oranje Zwart van coach Roger van Gent te veel achteruit hockeyen. Hij vond dat het zijn ploeg aan ervaring in de voorste linie had ontbroken. ,,Amsterdam heeft voor elke positie zeer geroutineerde spelers en dat heeft ons uiteindelijk opgebroken'', aldus Van Gent. ,,We mogen trots zijn dat we met deze ploeg in de finale van de play-offs staan. Met het jonge talent dat er bij Oranje Zwart rondloopt ziet de toekomst er rooskleurig uit.''

Het steeds defensievere spel van Oranje Zwart maakte dat de hoofdstedelijke formatie van coach Irvine greep op de wedstrijd kreeg. De toenemende druk van Amsterdam zorgde ervoor dat Mathews, na tweemaal gemist te hebben, uit de derde Amsterdamse strafcorner kon scoren. Beide ploegen waren vanaf dat moment zeer beducht voor een tegendoelpunt. Dit kwam de kwaliteit van de wedstrijd niet ten goede, de toeschouwers – onder wie 250 fans uit Amsterdam die vorige week door voorzitter Hensel via hun aanvoerders waren gemobiliseerd – kregen een vorm van schaakhockey voorgeschoteld.

Vlak na rust mocht Mathews weer aanleggen bij een strafcorner: hij bracht de ploegen op gelijke hoogte, In het vervolg van de tweede helft wist de in topvorm verkerende doelman Josef Kramer Oranje Zwart nog enkele keren voor een nederlaag te behoeden. Pas in de verlenging durfde de spelers van Oranje Zwart weer uit hun schulp te kruipen. Het aandringen met negen man op de helft van Amsterdam werd hen uiteindelijk fataal. Via een lange pass vanuit de verdediging werd Mathews bereikt. Hij kon na een fout van verdediger Jelte Vink op zijn backhand aanleggen om de `golden goal' te scoren.

Mathews wilde gisteren na afloop van de wedstrijd niet te lang stil staan bij zijn prestatie. Hij vindt het geweldig met zoveel tophockeyers in één team te mogen spelen. De bescheiden Engelsman hoopt dat hij ook het komend seizoen bij Amsterdam mag spelen.

De Engelse bondscoach geeft de voorkeur aan in Engeland spelende internationals. Matthews: ,,Wat is er nou mooier dan in een competitie te spelen waar je zestien topwedstrijden per seizoen speelt. Dat kan alleen in Nederland. Het zou juist mooi zijn als er meer Engelse spelers in deze competitie zouden spelen. Dat zou het niveau van het Engelse team op een hoger plan kunnen brengen.''

Hij wil er nog niet aan denken dat Amsterdam met hemelvaartsdag al kampioen kan worden. ,,Oranje Zwart is een bijzonder goed team. We zulllen op onze hoede moeten zijn. Ik denk dat we het uiteindelijk wel zullen redden, want wij hebben toch iets meer kwaliteit. Als het donderdag al lukt zou het mooi zijn. Dan kan ik het weekeinde daarop met Engeland tegen Ierland spelen, maar daar wil ik voorlopig nog niet aan denken.''