Inval in discotheek Amsterdam

Het Horeca Interventieteam (HIT), een samenwerkingsverband tussen de politie en de belastingdienst, heeft in de nacht van zondag op maandag een grootscheepse inval gedaan in de Amsterdamse discotheek Escape. De politie pakte dertien mensen op voor drugsbezit. Onder hen waren drie dealers. Zij zitten nog vast, aldus een woordvoerder van de politie.

Op de vloer van de discotheek lagen tientallen wikkels met cocaïne en een kleine tweehonderd pillen en buisjes met de partydrug GHB. De actie, tussen 1.30 en 5.30 uur, verliep zonder incidenten, meldde de politie. Er deden ongeveer tweehonderd mensen aan mee. Ook de mobiele eenheid was bij de actie betrokken.

Tijdens de inval, die overigens rustig verliep, werden drugshonden ingezet. Bij het verlaten van de dansgelegenheid werden bezoekers door de speurneuzen besnuffeld. Als de honden aansloegen, vond een uitgebreide fouillering plaats. Enkele bezoekers die verdovende middelen weggooiden werden direct aangehouden door politiemensen in burger, die al in de discotheek aanwezig waren.

Volgens een woordvoerster van de politie zou uit eigen observatie en informatie blijken dat in de disco vooral in de nacht van zondag op maandag harddrugs als XTC en cocaïne wordt verhandeld en gebruikt. De woordvoerster zei dat het op het moment van de inval behoorlijk vol was, er waren enkele honderden discogangers aanwezig. Deze werden allemaal gefouilleerd. Bezoekers die vijf tot tien pillen in bezit hadden, kwamen er met een boete vanaf die zij direct konden betalen.

Vandaag wordt bekeken of er bestuurlijke maatregelen getroffen worden tegen de uitgaansgelegenheid. Meer grote acties door het HIT-team worden niet uitgesloten.

De politie komt met een rapport over de bevindingen in de discotheek aan het Rembrandtplein op basis waarvan burgemeester J. Cohen een beslissing neemt over eventuele maatregelen tegen het etablissement.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Amsterdam wordt het rapport `op korte termijn' verwacht.