Grote sanering bij luchtvaartbedrijf Swiss op handen

Luchtvaartmaatschappij Swiss is van plan zijn vloot met 40 procent in te krimpen en 3.000 werknemers te laten afvloeien. Dat schreef de Zwitserse SonntagsZeitung gisteren. Volgens CEO André Dosé gaat het voor Swiss ,,om het naakte overleven''.

Swiss, de opvolger van het in 2002 failliet gegane Swissair, heeft nu nog een vloot van 112 toestellen en er werken 9.000 mensen. Bij een drietal toeleveringsbedrijven staan nog eens 2.000 banen op de tocht. Het bedrijf gaat ook in het offensief: in oktober wil Swiss een low cost maatschappij lanceren onder de naam Swiss Express.

Swiss kampte vanaf het begin van zijn oprichting in maart 2002 met problemen. De maatschappij was voorheen, onder de naam Crossair, een dochter van Swissair en nam een deel van de schulden van het moederbedrijf over.

De recente crisis in de luchtvaart (mondiale economische neergang, oorlog in Irak en het sars-virus) hebben Swiss verder in de problemen gebracht. De Zwitserse overheid heeft gezegd geen geld meer te willen pompen in de onderneming, waardoor Swiss wordt gedwongen tot een grote reorganisatie. Op 23 juni zal Swiss zijn personeel inlichten over het plan.

De mondiale crisis in de luchtvaart treft ook andere maatschappijen hard. Singapore Airlines, dat vóór de uitbraak van de sars-epidemie in het Verre Oosten een van de meest winstgevende bedrijven in de sector was, stevent nu af op een verlies van 500 miljoen euro. Het bedrijf denkt in eerste instantie met vrijwillige salarisverlagingen – het cabinepersoneel is gevraagd een week onbetaald verlof per maand op te nemen – de problemen te kunnen bestrijden. Maar een positief resultaat zal vooral afhangen van de vraag hoe snel het sars-virus kan worden bedwongen.

Het aantal buitenlandse bezoekers aan Singapore daalde in de eerste drie weken van mei met 73 procent. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft de stadstaat nog niet veilig verklaard. Het negatieve reisadvies voor Hongkong en de Zuidchinese provincie Guangdong is afgelopen vrijdag wel ingetrokken.