Examenverhalen

Alarm

In een ijskoude gymzaal zit 6-vwo te ploeteren op het examen geschiedenis. Een half uur voor tijd gaat een loeiende sirene af, het brandalarm. Verwarring. Ze zullen toch niet zo stom zijn een brandoefening tijdens het examen te plannen? Zou het dan echt zijn, moeten we nu weg? Dan is ons examen ongeldig. Of is het een grap van iemand met een idioot soort gevoel voor humor? Doorwerken wordt door het geluid dat door merg en been gaat in ieder geval onmogelijk gemaakt. Na een minuut wordt het weer stil. Iedereen buigt zich weer over geschiedenis, we hebben nog 29 minuten. (Annabel van Gelder, Purmerend)

Biertje?!

Het examen Engels op de Havo was een halfuur onderweg toen een surveillant `wakker' werd na het geplop van een, zo bleek bij nadere inspectie, Heineken-bierdop. Hij knipperde met zijn ogen, keek naar een collega en ging vervolgens tot actie over. Bij de examenkandidaat aanbeland, knipperde hij nog eens met z'n ogen en het was werkelijk waar een bierflesje. Tot grote teleurstelling van de leerling, pakte hij het flesje af en liet de kandidaat in dorst achter.

De vraag is of de leraar wel juist gehandeld heeft, is hier geen sprake van willekeur? Een leerling die vijf minuten voor het examen zich naar hogere sferen blowt, wordt niet geweigerd, dus waarom iemand die één flesje bier drinkt wel? Bier staat er ook niet bekend om dat het intelligentie toevoegt, bewezen is zelfs dat alcohol hersencellen afbreekt. Je kunt concluderen dat de surveillant weliswaar volstrekt impulsief heeft gehandeld, maar daarbij een aantal hersencellen van de kandidaat, waar mogelijk essentiële informatie voor het examen in zat, gered heeft. (M.J. Voogt, Maasland)