Eastern Lane

Met een hartverwarmend aplomb presenteert de Noord-Engelse band Eastern Lane zich op zijn debuutalbum Shades Of Black. Een stelletje pubers nog, en dat is misschien wel de reden waarom ze zo ongegeneerd proberen de beste liedjes aller tijden te schrijven. Hun sound is al vergeleken met de Pixies, Strokes, Stooges en Bright Eyes. Dat is misschien goed voor de aandacht, maar eigenlijk doet het de band tekort. Ze klinken te oorspronkelijk om met anderen te worden vergeleken. En dat is zowel hun kracht als hun zwakte. Sommige luisteraars hebben aan één nummer genoeg om prompt verslaafd te zijn; zij die niet direct in katzwijm vallen zullen de band echter ongenadig op de kwaliteit van hun hemelbestormende liedjes afrekenen.

Van de elf songs op Shades Of Black klinken er naar mijn smaak enkele als instant klassiekers, en gieren er andere finaal uit de bocht. Vooral als het ritme niet spoort met het pathos krijgen de composities iets geforceerds. Maar dit neemt niet weg dat Eastern Lane een grote verrassing is. Zo'n band waar je elk nieuw nummer van wilt horen, en die je op het podium wilt zien. Ze spelen deze week in Nederland. Gaat dat zien. Wie weet ziet u de geboorte van een legende.

Eastern Lane, Shades Of Black; Cycle/ Rough Trade/ Konkurrent CYCLE013