Brieven van De Hartog gevonden

Van de veelvuldig vertaalde Nederlandse schrijver Jan de Hartog zijn 29 nog nooit gepubliceerde brieven gevonden. Deze worden uitgegeven in het boek Hier schijnt de zon – Schrijvers over Schoorl, Groet en Camperduin – Van Bernlef tot Reve, dat op 19 oktober verschijnt bij Conserve. De brieven maken duidelijk dat de in september 2002 overleden schrijver zich ooit ook in allerlei `nederige bochten' heeft moeten wringen om zijn werk uitgegeven te krijgen. De brieven werden gevonden door Henk ten Berge, oud-chef kunst van De Telegraaf. Het gaat om de correspondentie tussen De Hartog en Herman Robbers, toen hoofdredacteur van Elsevier's Maandschrift, die De Hartogs eerste roman corrigeerde. De Hartog sprak Robbers aan met titels als `Hoogedelgestrenge patroon', `Hardvochtige pleegvader' en `Onpartijdige neerslag der werkelijkheid'. Hij vroeg hem ook de zweep niet te sparen in het werk.