Bank biedt geen rente maar koffie bij sparen

De Rabobank begint met een proef waarbij klanten geen rente krijgen op hun spaargeld maar pakken koffie. Spaarders ondersteunen op die manier koffieboeren in Honduras, Peru en Ethiopië die de koffie gaan leveren.

Wie meedoet, moet drie jaar lang een vast bedrag van 925 euro per jaar sparen. In plaats van 3,5 procent rente krijgt een spaarder twaalf pakken koffie. ,,We kopen van het geld dat we als rente zouden uitkeren koffie bij de kleine boeren'', zegt een woordvoerder van de Rabobank.

De bank zegt ongeveer 2,5 keer de prijs op de wereldmarkt te betalen. Die ligt op 55 dollar per 46 kilo, een historisch laagtepunt. De koffie van de bank heeft het Max-Havelaarkeurmerk, waarmee een bepaalde minimumprijs is gegarandeerd voor de boeren.

Het plan is bedacht door een lokale bank die via het fonds van goede doelen van de Rabobank in aanraking was gekomen met kleine, zelfstandige koffieboeren in Honduras. De kleine boeren kregen hulp bij de oprichting van een coöperatie. Toen dat was geregeld, zochten ze een afzetmarkt.

De proef begint bij veertien van de 350 lokale Rabobanken. Bij voldoende succes zal de koffiespaarrekening bij alle banken worden aangeboden. Dan krijgen ook zakelijke klanten de mogelijkheid om mee te doen. Volgens de woordvoerder blijft de bank in eerste instantie koffie uitkeren. Bananen en chocola met het Max-Havelaarkeurmerk zijn nog niet overwogen.