Akkoord Getronics over schuld

De beurskoers van automatiseerder Getronics is vanmorgen in het begin van de handel met zo'n 30 procent gestegen tot 0,97 euro. Beleggers reageerden enthousiast op het nieuws van vrijdag na beurs dat het bedrijf de onderhandelingen met een groep obligatiehouders succesvol heeft afgerond. Rond het middaguur noteerde het aandeel 0,89 euro. Afgelopen februari bereikte de koers van de automatiseerder nog een dieptepunt van 0,09 euro.

Een groep obligatiehouders is met Getronics overeengekomen dat de groep in juli dit jaar 325 miljoen euro krijgt uitgekeerd en de resterende 250 miljoen euro in termijnen wordt uitbetaald in de periode tot september 2008. De overige obligatiehouders moeten nog formeel toestemming geven voor het akkoord. Het gaat om obligatieleningen die in 2004 en 2005 zouden aflopen.

De automatiseerder kan de obligatiehouders het bedrag van 325 miljoen euro betalen door de verkoop van het bedrijfsonderdeel Getronics Human Resources Solutions (GHRS) eind april van dit jaar. Het restant van 250 miljoen euro wordt in termijnen betaald met een rente die is verhoogd tot 13 procent. Dat kost Getronics zo'n 30 tot 40 miljoen euro extra.

In de tweede week van juni is er een bijeenkomst voor alle obligatiehouders over het voorstel. Als genoeg obligatiehouders het goedkeuren en er voldoende opkomst is, kan het plan meteen worden doorgevoerd.

Getronics raakte in de problemen na de overname van Wang Global in 1999. Deze aankoop van 1,8 miljard euro werd vooral gefinancierd met obligatieleningen. Om de ontstane schuldenlast te dragen, wilde Getronics in eerste instantie de obligaties omwisselen in aandelen, contant geld en nieuwe schuldpapieren. Dat stuitte op veel tegenstand van zowel de schuldeisers als de aandeelhouders. Het belang van de bestaande aandeelhouders zou sterk verwateren.

Een nieuw bestuur, met de Duitser A. Ruckert en de Nederlander K. Wagenaar, vond na bestudering van de boeken dat er voldoende geld vrij te maken was om het omwisselingsplan af te blazen.