Ajax naar voorronde van Champions League

Na opmerkelijke resultaten in Europa leverde het jeugdige elan dat Ajax dit seizoen tentoonspreidt ook een toegangsbewijs op voor de voorronde van de Champions League.

Het team dat gisteren dankzij een 2-1-overwinning op FC Twente de race met Feyenoord vrijwel zeker beslechtte, stond model voor de jonge, talentvolle formatie die de afgelopen maanden forse stappen voorwaarts heeft gemaakt. Zonder centrumspits en Galásek als de enige echte routinier, omdat Litmanen weer eens was geblesseerd, stelde Ajax in Enschede de tweede plaats veilig. Zelfs de theoretische kans die Feyenoord nog heeft is te verwaarlozen, want het verschil in doelsaldo is dertien treffers in het voordeel van Ajax.

Daarmee voldeden de youngsters uit Amsterdam aan een belangrijke doelstelling. Enerzijds heeft Ajax de inkomsten van de Champions League nodig om zijn (hoge) uitgaven te dekken, anderzijds is het voor de ontwikkeling van de jeugdige spelers goed dat ze weer een kans krijgen zich te meten met voetballers op het hoogste niveau. Zonder de eindsprint van Feyenoord in de laatste weken te kort te doen, is dat laatste wat Ajax voor heeft op de rivaal uit Rotterdam. Ajax wordt voortgestuwd door de jeugd, Feyenoord drijft te veel op dertigers als Van Hooijdonk, Van Wonderen en Bosvelt.

Het is verder de vraag of Ajax ook zoveel misstappen had begaan in de onderlinge topwedstrijden, als het niet door de Champions League was geconfronteerd met een zwaar programma. Tegen Feyenoord en PSV verspeelde Ajax acht punten. De uitwedstrijd in De Kuip was de enige traditional die Ajax kon winnen. Aan de andere kant stond het team van Koeman nooit op de derde plek.

Pienaar, Lobont, Sneijder, Ibrahimovic en De Jong braken dit seizoen door bij Ajax. Trabelsi bevestigde nog eens dat hij een veelzijdige rechtsback is. Van der Vaart, Chivu, Maxwell en in mindere mate Van der Meyde trokken de opgaande lijn van de afgelopen jaren door. Het is een aardig zomerrapport voor de technische staf. Het bewijst ook nog eens dat het onderhouden van een goede jeugdopleiding loont.

Aan de negatieve kant van de balans staan slechts de tegenvallende prestaties van de lang geblesseerde Victor Sikora (ook gisteren weer een van de mindere Ajacieden) en de breuk met Ahmed `Mido' Hossam. En verder de `loszittende' elleboog van Ibrahimovic, die zijn team in het verdere competitieverloop enorm had kunnen benadelen met zijn ongecontroleerde charge tegen Gérard de Nooijer in het bekerduel met Feyenoord. Maar, zoals Koeman gisteren glimlachend constateerde, Ajax heeft de twee spitsen de afgelopen weken niet echt nodig gehad.

De 21-jarige Ibrahimovic mag zich dan dit seizoen hebben verbeterd van een miskoop tot een veelbelovende, onberekenbare aanvaller, het is de vraag of zijn ontwikkeling snel genoeg gaat. Terecht constateerde Marco van Basten, dit seizoen zijn leermeester, onlangs dat hij met dertien treffers voor een spits van Ajax te weinig doelpunten heeft gemaakt. Ook de opmerking ,,hij doet makkelijke dingen te moeilijk en moeilijke dingen makkelijk'', kan de Zweed zich aantrekken. Niettemin moet het Ajax tevreden stemmen dat Ibrahimovic niet reageert op het geflirt van buitenlandse clubs.

Dat geldt kennelijk niet voor Mido, die bij voortduring zijn gelijk opeist in het conflict met Koeman. En dat getuigt niet van personality, zoals hij zelf denkt, maar van een gebrek aan inzicht. Hij wil wel terug naar de Arena, maar kan zich niet voorstellen nog te kunnen samenwerken met Koeman die na het volgende seizoen wellicht naar het buitenland vertrekt. Voorlopig heeft technisch directeur Beenhakker de deur dicht gegooid voor de spits die nu nog is verhuurd aan Celta de Vigo.

Toch kan het zijn dat Koeman en Mido weer in elkaars armen worden gedreven. Welke club wil immers investeren in een spits met zo'n verleden? Ook bij AA Gent zat het enfant terrible vaker op de bank dan op het veld. Ajax vraagt desondanks voor Mido een afkoopsom in een tijd dat clubs het liefst geen transfersommen willen betalen. Koeman: ,,Mido denkt dat hij wel wegkomt. Ik ga ervan uit dat wij geen onredelijke eisen stellen.''

Koeman mag alleen onder de voorwaarde dat Mido (of een andere speler) wordt verkocht een nieuwe spits aantrekken. Gezien de malaise op de transfermarkt kan het wel eens nodig zijn dat er straks een grote vredespijp op tafel moet komen. Of Ajax moet kapitaalvernietiging accepteren en de spits voor weinig geld laten gaan. Beenhakker heeft al eens verkondigd dat hij dat absoluut niet van plan is. Dit dilemma vormt vooralsnog het enige probleem waarmee Koeman donderdag het seizoen afsluit. Want zolang er aan Chivu nog een prijskaartje hangt van zo'n 21 miljoen euro, zal ook hij niet makkelijk wegkomen. Hetzelfde geldt voor Van der Meyde wiens zaakwaarnemer een gesprek met Inter heeft gehad.

Tegen FC Twente ontbeerde Ajax aanvankelijk een koelbloedige afmaker. Van der Vaart, Sikora en De Jong kregen kansen, maar Boschker bewees dat hij volgend seizoen een goede reservekeeper voor Ajax kan zijn. Pas door een strafschop van Chivu nadat Van der Weerden in het zestienmetergebied Van der Meyde zou hebben aangetikt kwam Ajax op voorsprong. Van der Vaart stelde de voorronde van de Champions League veilig, hoewel invaller John in de negentigste minuut de marge nog verkleinde.

FC Twente

1

Ajax

2

Ruststand 0-0. 64. Chivu 0-1 (strafschop), 82. Van der Vaart 0-2, 90. John 1-2. Schds: Van Egmond. Tsch: 13.300. Gele kaart: Van der Weerden, Ouedraogo (FC Twente).