Ahold onderuit op mat Damrak

Op het Damrak moest de opwinding vanmorgen komen van Ahold en Getronics. De laatste was de grootste stijger in de AEX-index, terwijl het supermarktconcern uit Zaandam tegen het middaguur op een verlies stond van 2 procent en daarmee de grootste daler was onder de hoofdfondsen.

Op Beursplein 5 waren de omzetten vanmorgen matig, de impulsen van buiten gering en bedrijfsberichten vooral afwezig. Bovendien maakte het CBS bekend dat het consumentenvertrouwen in mei opnieuw laag is gebleven. Het zit op hetzelfde niveau als de maand ervoor. Twee belangrijke effectenbeurzen, die in Londen en New York, waren vandaag gesloten als gevolg van nationale feestdagen. Dus veroorzaakten met name Getronics en Ahold nog wat leven in de brouwerij. Supermarktbedrijf Ahold heeft opnieuw een geval van fraude in de boekhouding ontdekt. Bij de Amerikaanse winkelketen Tops Markets is sprake van ,,opzettelijke boekhoudkundige onregelmatigheden'', waarbij het gaat om een bedrag van 29 miljoen euro. Het bedrijf maakte tevens bekend de definitieve cijfers nog later te zullen publiceren dan het aanvankelijk had voorgenomen. Beter verging het automatiseerder Getronics. De noodlijdende automatiseerder meldde afgelopen vrijdag nabeurs dat de problemen met zijn obligatiehouders vrijwel zijn opgelost. Het `dubbeltjesfonds' stond daardoor vanmorgen op een winst van 25 procent (op 0,90 euro).

De AEX-index, graadmeter voor de 25 meest verhandelde fondsen, noteerde tegen het middaguur op een winst van 0,42 procent, op 271,50 punten.

De Europese beurzen trokken zich vanmorgen onder meer op aan nieuws uit Duitsland. De Ifo-index, die het vertrouwen van West-Duitse ondernemers in de economie weergeeft, ging tegen de verwachting in omhoog. Beleggers putten daar moed uit vanmorgen. Uit recente cijfers bleek dat het land op de rand van een recessie staat.

Op de beurs in Frankfurt noteerde de DAX-index aan het eind van de ochtend 2840 punten, een stijging van 0,6 procent ten opzichte van het slot van vrijdag. In Parijs stond de CAC-index op 2914 punten (plus 0,6 procent).

Op de valutamarkten bleef de euro duurder worden. Ten opzichte van de dollar noteerde de Europese munteenheid 1,1820 dollar tegen 1,1785 op vrijdag.