Aardbeving in Japan

Het noorden van Japan is vanmorgen (maandagavond plaatselijke tijd) opgeschrikt door een zware aardbeving. Na de beving bij het eiland Hokkaido zou de stroom- en watervoorziening op verschillende plaatsen zijn uitgevallen en zouden ook diverse branden zijn uitgebroken. Nochtans heeft de beving volgens de eerste meldingen van het Japanse persbureau Kyodo weinig schade aangericht. Een man zou gewond zijn geraakt als gevolg van de schok.

De beving had volgens een seismologisch instituut in Straatsburg (Frankrijk) een kracht van 6.7 op de schaal van Richter en vond kort voor half twaalf Nederlandse tijd plaats. Het epicentrum lag volgens de Japanse meteorologische dienst op 60 kilometer voor de kust van de noordoostelijke regio Miyagi. Voor een vloedgolf zou geen gevaar bestaan.

De beving was zo krachtig dat zij in de ruim duizend kilometer zuidelijker gelegen hoofdstad Tokio te voelen was. Het vliegverkeer van en naar de luchthavens Haneda en Narita bij Tokio werd enige tijd stilgelegd voor inspecties aan de start- en landingsbanen. Ook het treinverkeer in Noord-Japan raakte ontregeld.