ZORGEN OF NIET? DE FINANCIËN VAN DE 36 CLUBS IN HET BETAALDE VOETBAL

AJAX

Ajax heeft door het bereiken van de kwartfinale in de Champions League, waarin de club werd uitgeschakeld door AC Milan, ruim 10 miljoen euro verdiend. Over het boekjaar 2002/2003 leed de beursgenoteerde club een verlies van 835.000 euro. Bij de presentatie van de jaarcijfers in maart zei de club voor het huidige jaar een positief nettoresultaat te verwachten.

De omzet van Ajax steeg in het eerste halfjaar van 27,1 miljoen euro naar 38,6 miljoen euro. De salariskosten stegen met 1,7 miljoen euro tot 16,6 miljoen euro.

Begroting: 59 MILJOEN

AZ

De voetbalclub uit Alkmaar denkt met de bouw van het multifunctionele stadion KooimeerPlaza zijn budget te kunnen verdubbelen van 7,3 miljoen tot 14,6 miljoen. De rechter bepaalde dat de bouw, ondanks hevige bezwaren van de middenstand in Alkmaar, toch mocht doorgaan. AZ komt nu jaarlijks ongeveer 6,5 miljoen euro tekort. Voorzitter Dirk Scheringa gaf vorige week aan niet meer alleen garant te willen staan voor die exploitatietekorten. Hij stelde de spelers een loonoffer voor van 30 procent. Zij tekenden maandag protest aan.

Begroting: 10,9 MILJOEN

EXCELSIOR

Ooit de voetbalvereniging van de oude kranten. De begroting van vorig jaar, toen Excelsior promoveerde (2 miljoen euro) is door televisiegelden en meer toeschouwers opgelopen. Voor de kosten van een kunstgrasveld op Woudestein (650.000 euro) waarvoor een verzoek was ingediend bij Rotterdamse wethouder Nico Janssens van sport, moet geduld worden betracht tot de Voorjaarsnota in de gemeenteraad, half juni.

Begroting: 3 MILJOEN

FEYENOORD

Feyenoord heeft het boekjaar 2001/2002 afgesloten met een positief resultaat van 293.000 euro. Over een omzet van ruim 60 miljoen euro is dat volgens voorzitter Jorien van de Herik een marginale winst. Het operationeel resultaat was 8 miljoen euro (verlies 4 miljoen het jaar ervoor). De operationele lasten waren 53 miljoen, waarvan een belangrijk deel bestaat uit loonkosten. Tijdens het seizoen 2000/2001 was de boekwinst door verkoop van spelers 9 miljoen euro.

Begroting: 52 MILJOEN

DE GRAAFSCHAP

Voorzitter Derk Haank van De Graafschap ziet steun van gemeenten als oneerlijke concurrentie. Hij sprak enkele weken geleden voorzichtig over een gang naar de Europese Commissie die de steunverlening aan clubs zou moeten gaan onderzoeken. De Graafschap kreeg zelf van de Doetinchemse gemeenteraad de gevraagde garantiestelling van 4,5 miljoen. De club bespaart daardoor jaarlijks zo'n twee ton. Door de gemeentegarantie kan de hypotheek op stadion De Vijverberg goedkoper bij een bank ondergebracht worden. De club zegt financieel gezond te zijn.

Begroting: 8 MILJOEN

FC GRONINGEN

Alles hangt af van het nieuwe Euroborg-stadion. De gemeente Groningen heeft ingestemd met een lening van 15,5 miljoen euro. Vanaf 2005 zal de FC gaan voetballen aan de oostkant van de stad in het nieuwe stadion, omringd door kantoren, woningen, bisocopen en een casino. De provincie heeft de bouwers van het Euroborg-stadion gevraagd om op 31 mei de cijfers over het jaar 2002 te laten zien. Begin april bleek uit notulen van het bestuur van Euroborg dat, tegen de wens van de provincie in, 450.000 euro was doorgesluisd naar de voetbalclub.

Begroting: 7 MILJOEN

(tenzij de club degradeert )

SC HEERENVEEN

De Friese club is financieel gezond. SC Heerenveen gaat het Abe Lenstra-stadion uitbreiden tot 28.000 zitplaatsen (dat waren er 14.400) en kan daarover in het seizoen 2005/2006 beschikken. De uitbreiding van het stadion is onderdeel van het bouwproject Sportstad Heerenveen. Behalve het stadion komen er ook allerlei voorzieningen op sport- en medisch gebied, een congrescentrum, een onderwijsinstelling en kantoren. Totale kosten: 107 miljoen euro. Dat geld wordt bijeengebracht door de aandeelhouders, waaronder de gemeente en de provincie, de voetbalclub en De Friesland Zorgverzekeraar.

Begroting: 15,3 MILJOEN

NAC BREDA

De gemeente Breda heeft NAC eind vorig jaar 4,2 miljoen euro geleend. Daarmee stelde de club de licentie voor het lopende voetbalseizoen veilig. Desalniettemin zit de volksclub in zwaar financieel weer. Onlangs trad het bestuur af. De gemeente wil het stadion voor 15,7 miljoen euro kopen. Na aftrek van de terugbetaling van de schuld aan banken (5 miljoen euro) en de lening van de gemeente zou de club dan ruim 4 miljoen euro overhouden. Volgens het bestuur dat de lopende zaken afhandelt, willen de banken een te forse tegenprestatie en haken sponsors af, terwijl ze NAC financiële steun hadden toegezegd. De hoofdsponsor gaat ook 400.000 euro per jaar minder betalen.

Begroting: 10 MILJOEN

NEC

De gemeente Nijmegen heeft voor 12 miljoen euro stadion De Goffert van NEC overgenomen. Hierdoor kreeg de ploeg van Johan Neeskens een betere liquiditeitspositie. De gemeente verklaarde dat een aankoop van het stadion niet ten koste gaat van andere beleidsvoornemens. NEC is hoofdhuurder van De Goffert, maar de gemeente kan de accommodatie ook gebruiken voor andere activiteiten.

Begroting:11,2 MILJOEN

PSV

Door veel spelers te verhuren bezuinigt de club uit Eindhoven flink op salarissen. PSV is de rijkste club van Nederland. De Zuid-Koreaanse internationals Park en Lee kosten de club bijna niets en zijn van grote commerciële waarde. Voorzitter Harry van Raaij blijft hameren op de noodzaak van een Europese competitie (BeNeliga) en ziet liefst een deel van het topvoetbal op tv achter de decoder verdwijnen. Overigens heeft PSV nog geen definitieve licentie, omdat er een camera verkeerd hangt in het stadion. PSV moet dit euvel vóór 6 juni verhelpen.

Begroting: 55 MILJOEN

RBC ROOSENDAAL

RBC Roosendaal ruilt zijn verenigingsvorm voor het begin van het volgende seizoen in voor een NV. Daardoor kunnen er preferente aandelen worden uitgegeven en groeit het eigen vermogen met 4,5 miljoen. Nu wordt geprobeerd de begroting naar 10 miljoen euro per jaar te brengen. Dat bedrag biedt volgens het bestuur een grotere waarborg om in de eredivisie te kunnen blijven spelen.

Begroting: 7,1 MILJOEN

RKC WAALWIJK

Het was nipt (14 stemmen voor, 13 tegen), maar de gemeenteraad van Waalwijk stemde uiteindelijk toch in met een lening van 2,5 miljoen aan de plaatselijke profclub. Een dreigend faillisement werd op 24april afgewend. De gemeente verwerkt de aflossing van de lening in de huurprijs van het stadion waarvan zij eigenaar is. Aan de lening heeft de gemeente de voorwaarde verbonden dat RKC wel alle uitgaven verantwoordt.

Begroting: 7 MILJOEN

RODA JC

Voetbalclub Roda JC krijgt van de gemeente Kerkrade een garantie van 3 miljoen euro. Met die garantie staan de banken Roda toe om gedurende twee jaar alleen rente te betalen en de aflossing van de hypotheekschuld op te schorten. De bouw van een nieuw stadion kostte de club 38 miljoen, waarvan nog een schuld rest van 11 miljoen euro.

Begroting: 14,5 MILJOEN

FC TWENTE

Nu de gemeenteraad van Enschede instemt met een lening of garantstelling van 4,5 miljoen, lijkt FC Twente uit de problemen. De club heeft inmiddels overeenstemming bereikt met de fiscus over de belastingschuld en hoeft maar 2,4 miljoen euro van de schuld van 3,2 miljoen euro te betalen. Het gerechtshof in Arnhem kan nu worden gevraagd het faillissement van de stichting FC Twente '65, de licentiehouder van de club, op te heffen.

Begroting: 12,6 MILJOEN

FC UTRECH

De schuld van FC Utrecht, 39,4 miljoen, is de grootste in het betaalde voetbal. Onlangs besloten B en W van Utrecht de bouwer van het stadion Nieuw Galgenwaard, Midreth, een lening van 25 miljoen euro te verstrekken. Het bedrijf kan daardoor de bouw voltooien en het stadion kopen. De gemeente Utrecht stelt zich in het reddingsplan garant voor de huur van 900.000 euro die de club vanaf komend seizoen aan Midreth moet betalen. Als de club niet of te laat betaalt, kan de gemeente beslag leggen op alle inkomsten. Midreth moet jaarlijks 500.000 euro afbetalen aan de gemeente en een bankgarantie geven voor de rente.

Begroting: 15 MILJOEN

VITESSE

Een reddingsplan van 29,3 miljoen voor Vitesse en het stadion Gelredome is uitgesteld tot begin juni. Een meerderheid was tegen het voorstel van het college van BenW, maar mogelijke voorstanders waren op vakantie. BenW wil het Gelredome kopen, Vitesse een lening verstrekken en beide organisaties in één holding onderbrengen. Zo krijgt Arnhem grote zeggenschap in de holding en wordt de gemeente feitelijk eigenaar van Vitesse. Dit alles gebeurt alleen als Vitesse niet degradeert.

Begroting: 17,5 MILJOEN

WILLEM II

De club uit Tilburg lijkt financieel gezond, maar Willem II heeft de gemeente wel gevraagd een lening van 8,8 miljoen euro over te nemen die de club bij de banken heeft uitstaan. Dat scheelt jaarlijks 3 ton aan rente.

Begroting: 10,8 MILJOEN

FC ZWOLLE

De gemeente draagt maximaal 10,3 miljoen bij aan de bouw van een nieuw stadion voor FC Zwolle. Het nieuwe veld moet in september 2005 klaar zijn. De gemeenteraad ging in maart akkoord, op voorwaarde dat het college probeert de bijdrage te beperken tot 9,1 miljoen, onder meer door bij andere partijen zoals de provincie geld te zoeken.

Begroting: 4,4 MILJOEN

EERSTE DIVISIE

ADO DEN HAAG

Eindelijk promoveert ADO Den Haag naar de eredivisie. Geen bezuinigingen op de selectie dus, maar investeren. De club houdt er naar eigen zeggen een ,,defensieve'' begroting op na. Halverwege de jaren '90 kwam de club in financiële problemen en nu geldt een ijzeren financiële discipline. De huidige begroting bedraagt 4,5 miljoen euro. Het nieuwe overdekte stadion dat ADO Den Haag in 2005 krijgt kosten: 27 miljoen euro wordt betaald door de gemeente, die eigenaar is.

CAMBUUR LEEUWARDEN

Drie jaar geleden stond de Friese club nog op de rand van een faillissement. Tegenwoordig, na een grondige reorganisatie, is Cambuur uit de rode cijfers en heeft het een sluitende begroting. Het aantal spelers wordt teruggebracht van 27 tot 23, de salarissen gaan omlaag en voetballers afkomstig uit eigen jeugd spelen het eerste jaar op amateursbasis. Cambuur Leeuwarden krijgt in het nieuwe seizoen een kunstgrasmat, onder meer bekostigd uit het stimuleringsfonds van de KNVB en hoofdsponsor Edelgras.

FC DEN BOSCH

De licentieaanvraag van FC Den Bosch wordt bemoeilijkt door oud beleid. In 2000 werd de begroting verdubbeld en kocht de club dure spelers in de hoop op goede resultaten. Die bleven uit. In 2001 werd een sanering ingezet. De selectie ging van 29 naar 18 spelers. Nog steeds staat een schuld uit van zeven ton bij o.a. de Belastingdienst en het spelerspensioenfonds. De gemeente deze week een aanvullende lening verstrekt van zeven ton. Rente en aflossing moeten rechtstreeks worden betaald uit media-inkomsten. Ook is de club verplicht de helft van de opbrengst van transfers of activa direct te gebruiken om de lening vervroegd af te lossen. Het totale tekort bedraagt 1,1 miljoen. De begroting wordt teruggebracht van 3,9 naar 3,1 miljoen.

FC DORDRECHT

In de kelder van het betaalde voetbal. De gemeente neemt een lening van 540.000 euro over die FC Dordrecht bij de Bank Nederlandse Gemeenten heeft uitstaan voor verbouwing van het stadion. Daarnaast leent de gemeente de club vijf ton, waarvan 150.000 euro wordt afgetrokken die de gemeente nog te goed heeft voor onderhoud aan stadion en velden. Drie bestuurders staan garant voor de terugbetaling van 225.000 euro aan de gemeente, mocht de club failliet gaan.

FC EINDHOVEN

Het kleine broertje van PSV heeft een tekort van een ton. De belangrijkste oorzaak is het afhaken van veel sponsors. Zeker is dat de begroting volgend seizoen met een half miljoen omlaag gaat. Eindhoven heeft het contract van twaalf fullprofs beëindigd. Daarvoor in de plaats worden zes semiprofs in de selectie opgenomen. Eindhoven heeft over het afgelopen seizoen weliswaar een tekort geboekt van een ton, maar bezuinigt drie ton op de huidige begroting van 1,65 miljoen. Daarmee heeft Eindhoven een van de laagste begrotingen van Nederland. In 2001 kreeg de club nog 1,6 miljoen gulden van de gemeente om zijn schulden af te lossen.

EMMEN

De club die dit seizoen samen met ADO Den Haag in de race was voor het kampioenschap, hoopt op inkomsten uit een bedrijvenpark dat rondom het stadion gebouwd moet gaan worden. Emmen onderhandelt met de gemeente over de verpachting van de grond, die eigendom is van de club. Als het park aantrekkelijk blijkt voor bedrijven, kan dat de redding betekenen voor het noodlijdende Emmen. Vorig jaar was de club bijna failliet en dreigde de licentie te worden ingetrokken. In juni 2002 besloot de gemeente Emmen een lening te verstrekken van 1,8 miljoen, op voorwaarde dat de club het geld binnen tien jaar zou terugbetalen en zijn financiën zou saneren.

FORTUNA SITTARD

De Limburgse club heeft een schuld van 18 miljoen bij de Belastingdienst en CFK en kreeg van de Nederlandse voetbalbond aanvankelijk geen licentie voor het nieuwe seizoen. Sinds de degradatie vorig jaar beleefde de club een moeilijke periode met forse saneringen. Personeel wordt ontslagen en het salaris van de voetballers daalt met gemiddeld 67 procent. Dit hangt samen met het groeiend aantal amateurs dat Fortuna in dienst neemt. De begroting kromp vorig jaar van 4,4 naar 2,9 miljoen. Volgend seizoen gaat daar nog eens een half miljoen af. De gemeente Sittard is niet van plan bij te springen. Toch is de situatie niet hopeloos: sinds kort stijgt de omzet door een groeiend aantal sponsors.

GO AHEAD EAGLES

De club uit Deventer wacht volgend seizoen een grote sanering. Negen spelers krijgen geen contractverlenging en 22 van de 67 overige werknemers worden ontslagen. De voetbalclub uit Deventer heeft geen licentie gekregen wegens een tekort van bijna 3 miljoen euro. Go Ahead wil nu 1,4 miljoen op de huidige begroting van 4,5 miljoen bezuinigen. Om het seizoen te kunnen afmaken, organiseert Go Ahead een popconcert in het eigen stadion. Daarnaast moeten de opbrengsten uit een sponsorgala uitkomst bieden.

HAARLEM

Geen alarm bij HFC Haarlem. Een sober beleid, dat stamt van de degradatie in 1986, heeft de club uit de rode cijfers gehouden. Met alle gevolgen voor de positie op de ranglijst: de afgelopen tien jaar kwam Haarlem niet hoger dan de tiende plaats. De licentieaanvraag is nog niet rond, omdat enkele sponsorcontracten niet zijn vernieuwd. Sommige spelers krijgen vooralsnog geen nieuw contract aangeboden. Het financiële risico van het in 2006 af te bouwen nieuwe voetbalstadion ligt geheel bij de financier IMCA Vastgoed van Eric de Vlieger.

HELMOND SPORT

De prestaties zijn ten opzichte van vorig jaar een stuk verbeterd. Vorige week werd Helmond Sport winnaar van de vierde periode. Een prijs die recht geeft op deelname aan de nacompetitie. Helmond Sport wacht af of de licentieaanvraag slaagt en zal daarna openheid geven over de selectie van het nieuwe seizoen.

HERACLES ALMELO

Heracles Almelo heeft zonder problemen een licentie gekregen. De club heeft nooit met geld gesmeten, verklaart de voorzitter. De begroting voor het komende seizoen ligt op 2,9 miljoen euro. De spelers gaan minder verdienen. Er is een contract getekend met een kunstgrasfabrikant die in Almelo een van de eerste kunstgrasmatten van Nederland zal leggen. Voor deze proef ontvangt de club twee ton subsidie van de UEFA. Er komen vier nieuwe spelers.

MVV

De gemeente Maastricht steekt geen cent meer in MVV. Sinds 1985 is MVV drie keer gedegradeerd en heeft de gemeente 12,3 miljoen euro in de voetbalclub gepompt via leningen, giften en de aankoop van stadion De Geusselt. MVV, dat geen licentie kreeg van de KNVB, moet vóór 6 juni een schuld van 1,5 miljoen zien weg te werken. Het bestemmingsplan rond stadion De Geusselt wordt door de gemeente niet gewijzigd. In maart en april ontvingen de werknemers geen salaris. Het faillissement is bijna een feit.

SPARTA

Donderdagavond hoorde de Rotterdamse club dat de gemeente de aandelen van de BV Stadion Sparta Rotterdam koopt. Vorige week al toonde een meerderheid van de raad zich bereid de aandelen voor 6 miljoen euro te kopen. De gemeente heeft de leningen en schulden van deze BV (5,9 miljoen) overgenomen. De club zelf heeft een schuld van nog eens 7 miljoen. Die kan met de 6 miljoen van de aandelen grotendeels worden afgelost. Sparta moet voortaan een huur betalen die voldoende is om de kosten te dekken. Naast de huidige sponsors is de groep Peter Bonthuis geformeerd die bereid is voor drie seizoenen een sluitende exploitatie te garanderen en eventuele verliezen voor haar rekening te nemen.

STORMVOGELS TELSTAR

Een van de vier clubs die zonder voorwaarden een licentie hebben gekregen. Maar de club uit Velsen moet wel bezuinigen. De selectie wordt teruggebracht van 29 naar 22 spelers. Sinds vier jaar haalt Telstar de broekriem aan, wat resulteert in een sluitende begroting. Het geheim? Loyale sponsors met 3-jarige sponsorcontracten.

TOP OSS

Top Oss kreeg in eerste instantie geen speelvergunning, maar de Centrale Spelers Raad (CSR) heeft daartegen bezwaar aangetekend. De club heeft een tekort van 2 à 3 ton en is afhankelijk van gemeentesteun. Het tekort komt voort uit te zware hypotheeklasten op het stadion. Top Oss heeft uitstel gekregen tot 1 juni, als bekend wordt of de gemeente, die voor 60 procent eigenaar is van het stadion, de schuld van de club wil saneren. Naar verwachting zal de gemeente instemmen, gezien een aantal nieuwe sponsorcontracten. Bovendien ligt er een vijfjarenplan klaar, waarin wordt bezuinigd op spelerssalarissen.

VEENDAM

BV Veendam heeft woensdag van B en W permissie gehad de hypotheek op stadion De Langeleegte met 3,5 ton te verhogen. Hiermee wordt volgens het college voldoende geld vrijgemaakt om de licentie voor komend seizoen veilig te stellen. Op verzoek van de club onderzoekt de gemeente of het mogelijk is het stadion terug te kopen. De club zou het dan kunnen terughuren. De selectie wordt ingekrompen van 25 tot 15 à 18 spelers. Ook wordt op de salarissen gekort. Een forse sanering, die hard nodig is om Veendam uit de rode cijfers te halen.

VOLENDAM

Voor het derde achtereenvolgende jaar gaan de salarissen van de Volendamse voetballers omlaag. Verder worden nieuwe contracten gesloten op semi-professionele basis. FC Volendam kampt met een gedaald aantal toeschouwers, omdat SBS6 de club het afgelopen seizoen heeft verplicht om op vrijdagavond te spelen in plaats van op zondagmiddag. Een ongelukkige avond, zo laat de club weten, want 700 supporters laten het sindsdien afweten. Bezuinigingen zijn voldoende om aan de licentievoorwaarden te voldoen, omdat de inkomsten en uitgaven verder stabiel zijn. De Volendamse begroting is een van de laagste van het betaalde voetbal. Op de huidige 2,2 miljoen wordt 15 procent bezuinigd.

VVV

De club uit Venlo is schuldenvrij en heeft een licentieaanvraag ingediend. Zeven jaar is de club bezig geweest met de verbouwing van het stadion van 4,5 miljoen euro. Op 25 juli wordt de vernieuwde De Koel geopend. Dankzij 50 nieuwe sponsors gaat de begroting omhoog.

Dit overzicht is samengesteld door Sophie van Leeuwen en Gerrit van Loon.