WK dammen eindigt onbeslist

De wereldtitelstrijd dammen krijgt een vervolg. In Zwartsluis eindigden gisteren drie grootmeesters gelijk. De Russen Georgiev en Tsjizjov en de Let Valneris kwamen allen op 25 punten uit na negentien ronden.

De koplopers Georgiev en Valneris remiseerden in de slotronde met respectievelijk Thijssen en Heusdens. Tsjizjov slaagde er met zwart in zijn aartsrivaal Gantwarg te verslaan en achterhaalde door de zege de twee.

De drie zullen in een driekamp spelen om de wereldtitel. Volgens de reglementen moet die driekamp binnen vier maanden worden gehouden. Nederland heeft de eerste rechten de meerkamp te organiseren. Zwartsluis is kandidaat voor de organisatie. ,,Maar we hadden liever vrijdag de wereldkampioen gehuldigd'', oordeelde voorzitter Johan Huls van het organisatiecomité.

Indien Nederland het minitoernooi niet binnen twee maanden heeft opgeëist, mag de werelddambond FMJD onderhandelen met andere kandidaat-organisatoren.

Dankzij een sterke eindsprint met drie overwinningen in de laatste vier ronden eindigde Ton Sijbrands, de 53-jarige grootmeester uit Muiden, op de vierde plaats. Hij werd er de beste Nederlander mee. ,,Dit is een bevredigend einde'', meldde Sijbrands opgewekt.

De opmars van Valneris werd vrijdag in de negentiende en laatste ronde gestuit door Ron Heusdens. De Let was door vier overwinningen op rij naast koploper Georgiev gekomen. Tegen Heusdens berustte hij met wit na 57 zetten in remise. De 40-jarige debutant uit Schiedam stelde er zijn achtste plaats veilig mee. Daardoor werd hij zeker van de A-status bij het NOC*NSF. Een dag eerder voldeed hij al aan de grootmeesternorm.

Een droomdebuut was er voor Kees Thijssen. De 27-jarige nationale kampioen werd zesde, verdiende eveneens de A-status en brak direct door naar de wereldtop. Hij was een van de vier spelers (met Clerc, Georgiev en Tsjizjov) die ongeslagen bleven in Zwartsluis. Thijssen won er drie en maakte zestien remises. Zijn laatste remise volgde vrijdag na zware strijd tegen Georgiev. De Rus molk in zijn jacht op prolongatie van de wereldtitel de stelling compleet uit voordat hij na 67 zetten in zes uur akkoord ging met de puntendeling.

Negenvoudig wereldkampioen Tsjizjov profiteerde van de remises van Valneris en Georgiev. De Rus achterhaalde de twee door met zwart te winnen van oud-wereldkampioen en aartsrivaal Gantwarg.

Rob Clerc (47) behaalde op zijn dertiende WK hetzelfde resultaat als Thijssen en werd er zevende mee. ,,Eigen schuld'', bromde hij. ,,Ik heb twee punten laten liggen. Vooral van die remise tegen Heusdens was ik doodziek. Had ik maar beter moeten spelen.''

Gerard Jansen werd vijfde. Hij had evenveel punten als Sijbrands maar belandde door het verlies in het onderlinge duel een plaats lager. Daarmee evenaarde hij zijn beste resultaat op het WK, dat uit Groningen 1986 dateert.